Hlavní obsah

Do aukce míří přilba, kterou měl Niki Lauda při osudné havárii na Nürburgringu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární pilot F1 měl tuto přilbu při závodě na Nürburgringu v roce 1976, který se mu málem stal osudným. Přilba při nehodě odlétla, což přispělo k jeho vážným zraněním. Nyní se bude dražit ve prospěch dobré věci.

Foto: Bonhams

Do aukce míří přilba Nikiho Laudy

Článek

Niki Lauda, jeden z nejznámějších pilotů formule 1, se do historie nezapsal pouze jako trojnásobný mistr světa, ale také jako nezlomný člověk.

Po děsivé nehodě, ke které došlo 1. srpna 1976 na německém okruhu Nürburgring, se totiž dokázal už po 42 dnech vrátit za volant a navzdory bolestem obsadit čtvrté místo. Mnozí mu přitom nedávali velké naděje, že se z nemocnice dostane.

O příběhu slavného pilota a jeho nehodě již bylo napsáno mnohé a věnuje se mu také film Rivalové, ve stručnosti ale můžeme připomenout, že Lauda požadoval odložení onoho závodu kvůli bezpečnostním rizikům, která podstatně zvyšoval očekávaný déšť. Nakonec byl ale ostatními piloty přehlasován a závod odstartoval.

K nehodě došlo v druhém kole závodu a vůz Ferrari, který Lauda řídil, zachvátily plameny. Upravená helma Ferrari AGV, kterou měl Lauda na hlavě, mu bohužel neseděla, a proto během nehody odletěla. Hlava jezdce tak byla dlouho vystavena plamenům a žáru, což způsobilo vážné popáleniny obličeje, hlavy a poškození plic.

A právě poškozená přilba Ferrari AGV se jménem slavného jezdce, lakovaná červenou barvou a ozdobená italskou vlajkou i nálepkami sponzorů Goodyear a Römerquelle, bude jednou z položek aukce Bonhams v Miami.

Přilba, která se nikdy dříve nedražila, by se podle odhadů mohla prodat za 50 000 až 60 000 dolarů, což je v přepočtu 1 163 000 až 1 396 000 korun. Část z výtěžku aukce by pak měla být darována na UNICEF.

Zemřel Niki Lauda

Evropa

Pocta Nikimu Laudovi. Slavný konstruktér představuje supersport s neuvěřitelnými parametry

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám