Hlavní obsah

Divize autonomního řízení GM propustí čtvrtinu zaměstnanců, jde o další reakci na smrtelnou nehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divize vyvíjející v rámci General Motors technologii autonomního řízení propustí zhruba 900 zaměstnanců. Jde o další reakci na smrtelnou nehodu, kvůli které musely být autonomní vozy společnosti staženy ze silnic.

Foto: Cruise

Autonomní taxi společnosti Cruise

Článek

Společnost Cruise, která je divizí americké automobilky General Motors zabývající se samořízenými vozy, propustí zhruba 900 zaměstnanců, tedy 24 procent ze své celkové pracovní síly. Propouštění se týká především obchodních operací a souvisejících podnikových funkcí. Společnost o tom informovala ve čtvrtek.

Cruise ve středu propustila devět vedoucích pracovníků, včetně provozního ředitele. Rozhodnutí přišlo po týdnech zmatků v divizi, která musela po říjnové smrtelné nehodě stáhnout z testování všechna svá auta. V minulých týdnech rezignoval také generální ředitel Kyle Vogt a Cruise se tento měsíc chystá na další kolo propouštění.

Na počátku října v San Francisku vůz Cruise srazil a vlekl ženu. Kalifornie na incident reagovala pozastavením povolení k testování vozů bez řidiče. Společnost krátce poté zastavila veškeré testování v USA.

Taxi bez řidiče se v San Francisku srazilo s kamionem

AutoMoto

Problémy Cruise jsou neúspěchem pro celé odvětví, které je závislé na důvěře veřejnosti a spolupráci regulátorů. Divize se v posledních měsících chlubila ambiciózními plány na expanzi do dalších měst, kde chtěla nabízet plně autonomní jízdy vozy taxi.

Kalifornský úřad pro motorová vozidla v říjnu nařídil Cruise stáhnout veškerá její auta bez řidiče ze státních silnic a označil je za riziko pro veřejnost. Společnost podle něj zkreslila informace o bezpečnosti své technologie. Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) pak v říjnu zahájil vyšetřování rizik vozů Cruise pro chodce.

Foto: Cruise

Autonomní taxi společnosti Cruise

Cruise by podle kalifornského úřadu mohla dostat pokutu až 1,5 milionu USD (33,3 milionu Kč). Hrozí jí také další sankce, protože nezveřejnila podrobnosti o nehodě.

Prezidentem Cruise se minulý měsíc stal Mo Elshenawy. Na setkání zaměstnanců začátkem tohoto měsíce uvedl, že divize autonomních vozů se dostala na své dno, napsala agentura Reuters.

Americká armáda testuje autonomní offroad, základem je Ford F-150

AutoMoto

Kalifornie umožní provoz náklaďáků zcela bez řidiče

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám