Hlavní obsah

Discovery 3, off-road jak má být

Novinky, Andrej Poliak
PRAHA

Se začátkem listopadu se v Praze Karlíně konala oficiální česká novinářská prezentace nového Land Roveru Discovery 3. Ceny nového vozu jsme přinesli již na počátku října, takže nyní se podívejme více na samotný vůz.

Foto: obec Přepychy (archiv)

Od 3. dubna funguje v Přepychách na Rychnovsku „pod křídly“ obce Pošta Partner. Pásku slavnostně přestřihla i starostka Zdeňka Seidelová.

Článek

Historie modelu Discovery se datuje do roku 1989 v klasickém třídveřovém provedení. O rok později přišla na trh i verze pětidveřová. Z modelové řady Land Roverů je Discovery z hlediska prodejů na českém trhu druhý za modelem Freelander. To však nová generace Discovery může změnit.

V prodeji bude pětimístná a sedmimístná verze. V provedení N1 s odpočtem DPH bude mít Discovery 3 pět míst.

Diesel z Jaguaru

Na českém trhu bude Discovery 3 k dispozici s dvojicí motorů. Benzínovým osmiválcem do V o objemu 4 394 ccm a dieselovým TDV6 o objemu 2 720 ccm. Automobilka předpokládá, že v Evropě bude největší zájem o vozy se vznětovým agregátem. Jaké jsou jeho technické parametry?

TDV6 je vybaven přímým vstřikováním paliva common rail a jeho výkon dosahuje 140 kW. Maximální točivý moment 440 Nm je k dispozici již při 1 900 otáčkách za minutu. Jedná se o čtyřiadvacetiventilovou koncernovou jednotku, která byla poprvé představena u vozů Jaguar.

Terénem snadno a pohodlně

Vůz Discovery 3 je vybaven elektronickým systémem Terrain response. Jedná se v podstatě o pomocníka pro jízdu v terénu. Podle zvoleného režimu tento systém nastaví všechny podsystémy tak, aby vůz vykazoval co možná nejlepší jízdní vlastnosti. Systém ovládá řízení motoru, převodovky, redukční převodovky, zadního diferenciálu, vzduchového pérování a brzdový systém.

Popis
1otočný ovladač systému Terrain response (TR)6program Tráva/Štěrk/Sníh
2přepínač redukční převodovky7program Bláto/Koleje
3přepínač poloh vzduch. pérování8program Písek
4řídící jednotka systému TR9program Kameny
5programy vypnuté10spínač HDC, systém pro kontrolu trakce

Terrain response nabízí programy pro jízdu na silnici, pro kluzké podmínky a tři terénní programy pro jízdu v blátivém terénu nebo ve vyjetých kolejích, pro písčitý a kamenitý povrch. O snadnější průjezd terénem se stará i vzduchové pérování, které mění světlou výšku vozu podle zvolených parametrů včetně automatických změn na standardní a terénní výšku. V případě připojeného přívěsu systém změnu světlé výšky neumožní.

Natáčecí světla

Jednou z dalších technických vymožeností jsou natáčecí paraboly hlavních světel v rámci systému AFS. Ten může pracovat ve čtyřech režimech - manévrování, normální jízda, jízda vysokou rychlostí a couvání. Režim manévrování je aktivní do rychlosti 30 km/hod a o 15 stupňů se při něm pohybuje pouze parabola na té straně, na kterou vozidlo zatáčí.

Normální jízda je vymezena rychlostí 30 až 70 km/hod a paraboly se natáčí v poměru 3:1 ve směru zatáčení. Při jízdě vlevo se tak levá parabola natočí o 3 stupně a pravá pouze o jeden. Maximální úhel natočení v tomto režimu je 12 stupňů. Režim pro rychlou jízdu pracuje stejným způsobem. Při couvání se systém AFS deaktivuje. Při vyřazení zpátečky se paraboly světel natočí v úhlu, který odpovídá natočení volantu.

Reklama

Související témata:

Související články

Discovery 3 vstupuje na český trh

Na konci října se v autosalónech objeví první vozy Land Rover Discovery 3, který v nejlevnějším provedení s naftovým motorem TDV6 bude stát 1,3 miliónu korun....

Výběr článků

Načítám