Hlavní obsah

Devět z deseti majitelů elektromobilů by už nechtělo spalovací auto, říká výzkum

Zejména kvůli nižšímu dopadu provozu elektromobilu na životní prostředí a nižším provozním nákladům by 90 % britských majitelů elektromobilů, kteří se účastnili ankety, v budoucnu nechtělo jezdit konvenčním autem. Zbylých 10 % uvádí jako důvod budoucího přechodu na konvenční vůz potřebu delšího dojezdu.

Foto: Mercedes-Benz

Ilustrační foto

Článek

Britský výzkum společnosti What Car? odhalil, že 90 % majitelů elektrických aut chce u elektrického pohonu zůstat i v budoucnu. Z největší části – 65 % – je důvodem ochrana životního prostředí, píše web britských novin Daily Mail. Jen o trochu méně důležité – pro 50 % – jsou nižší provozní náklady.

Dvaašedesát procent si myslí, že technologie a s ní i auta do zásuvky se budou v budoucnosti jen zlepšovat, takže nevidí důvod k přechodu zpátky ke konvenčním autům. Polovina také zastává názor, že elektrická auta jsou řidičsky lepší, a více než třetina jako důvod uvedla i zákaz prodeje nových konvenčních aut v Británii od roku 2030.

I v Kanadě naplánovali konec spalovacích motorů, a nejsou jediní

AutoMoto

Z oněch deseti procent majitelů elektromobilů, kteří chtějí v budoucnu jezdit zase konvenčním autem, uvedlo 51 % lidí jako důvod lepší dojezd takových aut. Pětina chtěla i levnější auto a 15 % věří, že technologie pohonu na benzín či naftu se v budoucnosti zlepší, takže provoz takových aut bude udržitelnější.

Studie, která se dotazovala 563 britských majitelů elektromobilů, se také ptala, proč si takové auto vůbec koupili. 65 % dotazovaných uvedlo, že chtěli auto s menším dopadem na životní prostředí, pro téměř polovinu byly cílem nižší provozní náklady a 43 % zajímaly nové technologie.

What Car? uvádí, že výsledky ankety můžou sloužit automobilkám jako ukazatel, že si zákazníci cení nižších provozních nákladů stejně jako nižší environmentální zátěže z provozu elektromobilů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám