Hlavní obsah

Definitivní konec klíčů od auta? K odemčení a startování by mohl stačit už jen obličej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasické klíče od auta, včetně alternativ v podobě systémů v chytrém telefonu, by do budoucna mohla nahradit technologie rozpoznávání obličeje, která přináší i další možnosti usnadnění života.

Foto: Continental

Kamera schovaná za přístrojový štít umožní pohodlné startování i placení.

Článek

Pouhým pohledem do čelní kamery, namísto zadávání hesla, dnes řada z nás otevírá mobilní telefon. Společnost Continental, která patří mezi přední dodavatele a inovátory v automobilovém průmyslu, by však v budoucnu ráda použila tuto technologii i pro otevírání a startování automobilů. A nejen to, usnadnit by mohla i placení, například za nabíjení.

Technologie rozpoznávání obličeje by přitom mohla využít další inovaci, kterou společnost představila na Veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Řeč je o skrytých kamerách, které společnost dokáže elegantně ukrýt například za panel digitálního přístrojového štítu či infotainmentu. Automobilky tak ani nemusí měnit své rozhraní.

Kamera by navíc mohla být integrována také do B-sloupku, díky čemuž by zajistila rozpoznání řidiče/posádky s předstihem. Celý systém by přitom měl být dostatečně sofistikovaný, aby ho nebylo možné obelstít pouze fotkou majitele vozu.

Continental představil průhledný displej pro auta

AutoMoto

V praxi by pak systém rozpoznání uživatele na dálku mohl výrazně usnadnit soužití s vozem. Kromě skutečnosti, že už byste nemuseli hledat klíče, by totiž mohl automaticky nastartovat již při rozeznání blížícího se majitele. Případně by mohlo být možné nahrát do systému profily dětí, kterým se vůz automaticky otevře, ale zabrání jim v nastartování.

Rozeznání obličeje by však mohlo být využitelné také při platbách přímo z kabiny vozu. Ať už by se jednalo například o možnost zaplatit za dobití elektromobilu, platbu parkovného, či placení dodatečných služeb ve výbavě vozu.

Foto: Continental

Kamera v B-sloupku na dálku rozezná řidiče a vůz odemkne i nastartuje.

Kromě kamery by však do B-sloupku mohl být elegantně integrován i menší displej, který by na první pohled nebyl viditelný. Po aktivaci by však řidiči umožnil třeba zkontrolovat stav vozu, nabití baterie, ujistil by o zamčení dveří atd.

„Přenesení našich technologií z interiéru do exteriéru je logickým dalším krokem, pokud nám to umožní začlenit další bezpečnostní aspekty a komfortní funkce,“ uvedl Boris Mergell, vedoucí oddělení UX ve společnosti Continental Automotive.

První auto, které lze odemknout díky rozpoznání obličeje

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám