Hlavní obsah

Další elektromobil od ZAP má být mnohem levnější

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značku ZAP asi zná jen málokdo. Není to žádná extra velká firma, ale připravuje pro celosvětové trhy elektromobil, na kterém spolupracuje s firmou Lotus. Nyní se vynořují zprávy, že ZAP-X je příliš drahý a v budoucnu by měla značka vyrábět menší a mnohem levnější vůz.

Článek

Elektromobil ZAP-X je prý příliš drahý. Podle šéfa značky ZAP Steva Schneidera se tak hledá cesta, jak dostat technologie z dnes vvyvíjeného vozu do toho budoucího. Automobil by měl využívat jak nízké hmotnosti hliníkové karoserie, tak i technických fines společnosti ZAP. Výsledkem by měl být vůz za přibližně 30 000 dolarů (asi 620 000 Kč), který má maximální rychlost 160 km/h s dojezdem asi 160 km na jedno nabití. Je to možná málo, ale zásadní výhodou už ZAP-X je extrémně rychlá doba nabití akumulátorů. Za deset minut by měly být plné a vůz bude připraven k další jízdě.

Nejen ZAP-X válcuje cestu

ZAP na ženevském autosalonu společně s firmou Lotus představil ZAP-X, který ovšem je poněkud z dražšího kraje. Jedná se totiž o velký vůz pro pět osob s maximální výbavou. Navíc je vůz vybaven extrémně silnými elektromotory. Výkon na kolech je totiž celkem 644 koní (474 kW), takže vůz zvládne maximální rychlost 250 km/h a zrychlí na stokilometrovou rychlost s pevným startem za pouhé čtyři sekundy. [celá zpráva] Cena vozu zatím není přesně známá, ale odhaduje se na 60 000 dolarů (asi 1 300 000 Kč).

Ovšem Zap dělá mnohem víc elektromobilů. V nabídce jich má hned několik. jejich velikost i vzhled však není zrovna povedený. Pokud máte o vozidla zájem, podívejte se na stránky firmy ZAP.

Reklama

Související články

Lotus vyvíjí elektromobil

Brazilský výrobce ekologických minivozítek ZAP (Aero Air Polution) se dal dohromady se známou britskou značkou Lotus a začali spolu vyvíjet nová elektromobil...

Výběr článků

Načítám