Hlavní obsah

Dacia ukázala svůj dakarský speciál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunská automobilka Dacia představila svůj závodní speciál na příští ročník Rallye Dakar. Do tří vozů usednou hvězdné posádky.

Foto: Dacia

Dacia Sandrider

Článek

Z plně elektrického konceptu Dacia Manifesto představeného roku 2022 vznikl závodní speciál s motorem V6, který bude soutěžit v Rallye Dakar a dalších etapách mistrovství světa v dálkové rallye od roku 2025.

Vůz zvaný Dacia Sandrider bude homologován v nejvyšší automobilové kategorii Ultimate T1+. Se stavbou pomáhali odborníci z britské firmy Prodrive.

Vnější design výrazně čerpá z konceptu, ale samozřejmě zahrnuje několik úprav, jako je výraznější příď, uzavřená kabina, zvětšené přívody chlazení podél boku, odhalená náhradní kola a přepracovaná aerodynamika. Interiér je samozřejmě striktně účelový.

Sandrider měří 4140 mm na délku, 2290 mm na šířku a 1810 mm na výšku. Navzdory kompaktním rozměrům má rozvor náprav 3000 mm, a tedy minimální převisy. Jezdí na sadě 17palcových hliníkových kol obutých do terénních pneumatik BF Goodrich.

Karoserie je z uhlíkových vláken. Odpružení má zdvih 350 mm. Uprostřed umístěný dvakrát přeplňovaný třílitrový šestiválec produkuje 265 kW, 360 koní a 539 Nm točivého momentu. Výkon posílá na všechna čtyři kola prostřednictvím šestistupňové sekvenční převodovky.

V souladu se závazkem Dacie k „dostupné dekarbonizaci“ motor spaluje syntetické palivo od společnosti Aramco s nízkým obsahem uhlíku.

Kromě devítinásobného šampiona seriálu WRC Sébastiena Loeba, který na Dakaru startuje od roku 2016, bude sandrider řídit pětinásobný vítěz Dakaru Nasser Al-Attiyah a osminásobná účastnice Dakaru Cristina Gutierrez Herrerová.

Tovární tým Dacie bude letos pokračovat ve vývoji sandrideru. Ostrý debut je naplánován na Marockou rallye v říjnu tohoto roku, po němž bude následovat Rallye Dakar 2025 a účast v dalších etapách mistrovství světa v dálkových soutěžích.

Dacia uvedla koncept Manifesto, elektrický off-road

AutoMoto

Dacia představila nový duster

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám