Hlavní obsah

Clio nekončí, nová generace bude alternativou k Renaultu 5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renault se chystá uvést na trh elektrickou verzi modelu Clio příští generace, která zaujme místo nad znovuzrozeným Renaultem 5 jako o něco větší a více na rodinu zaměřený hatchback.

Foto: Jan Handrejch

Současný Renault Clio

Článek

Renault uvede již šestou generaci vozu Clio v roce 2026, uvedl britský magazín Autocar s odvoláním na zdroje uvnitř automobilky.

Nadále bude nabízena i s hybridním zážehovým pohonným ústrojím, ale flexibilita nové architektury znamená, že je možná i elektrická verze. V nabídce Renaultu tak nejspíš budou dva elektromobily segmentu B, které se však mají vzájemně doplňovat.

Elektrický model Clio bude údajně stavět na variantě nové platformy Ampr Small, která je základem nového Renaultu 5, zatímco spalovací verze bude i nadále využívat architekturu CMF-B, která je pod dnešním vozem.

I když se jedná o teoreticky oddělené architektury, dvě platformy Renaultu segmentu B spolu úzce souvisejí. Zhruba 60 % dílů totiž platforma Ampr Small bere z platformy CMF-B. Takže sdílejí klíčové montážní body, struktury zavěšení a rozměry. To znamená, že se do nich vejde stejná karoserie – a proto mohou být benzinové a elektrické modely příštího clia v zásadě totožné.

Podle informací Autocaru bude nové clio vypadat podstatně jinak než současné auto, které samo o sobě silně připomíná předchozí generaci, která byla uvedena na trh už v roce 2012.

Šéfové automobilky každopádně Renault 5 nevidí jako náhradu za clio. Produktový manažer Bruno Vanel již dříve pro Autocar řekl, že „Clio je značka sama o sobě“, čímž naznačil, že je důležité zachovat si známé jméno pro další generaci.

Nový Renault 5 E-Tech přijíždí jako stylový elektromobil s nádechem retra

AutoMoto

Test Renaultu Clio po modernizaci: styl a nízký apetit

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám