Hlavní obsah

Citroën Ami Charleston vzdává hold ikonické kachně nejen barvami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citroën představil limitovanou edici elektrického vozítka Ami ve stylu art deco, které se inspirovalo populární kachnou. Nejde ovšem o nápad samotné automobilky, ale italského designéra. Na slavnou kachnu přitom odkazuje mnoha detaily.

Foto: Stellantis

Ami Charleston by Biancone

Článek

Citroën Ami se ukázal být nesmírně populárním elektrickým vozítkem, na což už samotná automobilka zareagovala několika limitovanými edicemi, které se velmi rychle vyprodaly. Velká elektrická čtyřkolka, kterou je v některých zemích možné řídit již od 14 let, se ovšem stala předmětem zájmu i různých úpravců a designérů.

Jedním z nich je italský designér Massimo Biancone, který se pochlubil vlastní speciální edicí Ami Charleston by Biancone.

Jeho inspirací se stal slavný Citroën 2CV, lidově kachna, který byl představen ve speciální edici Charleston v roce 1980. Z původně limitované série 8000 kusů se však stala výbava nabízená až do roku 1990.

Citroën Ami dostal sportovní charakter, do techniky se ale nepromítl

AutoMoto

Charakteristické barevné schéma, kombinující červenou Delage v kombinaci s černou vlnkou, se tak stalo pro model 2CV charakteristickým. A právě proto si ho Massimo zvolil jako motiv pro svou speciální edici modelu Ami. Vůz má také černě lakovaná kola, černou látkovou střechu a překvapivě z něj zmizela všechna loga automobilky.

Působivá je i úprava kabiny, která rovněž sází na retro styl. V rámci výbavy byl vyměněn původní volant za jednoramenný, odkazující na Citroën 2CV, a došlo také k výměně čalounění.

Nově je kabina čalouněna šachovnicovým bílo-černým vzorem, podobně jako 2CV Charleston.

Designér zvolil kvalitnější materiály, vůz vybavil bluetooth audio systémem, přidal gumové koberečky, nové středové zpětné zrcátko a nechybí ani praktický deštník v kapse na zadní straně sedadel.

Ve spartánské výbavě ovšem stále schází klimatizace, kterou musí nahradit vyklopená okna v kombinaci s otevřenou látkovou střechou.

Foto: Profimedia.cz

Původní Citroën 2CV Charleston

Po stránce techniky se nic nezměnilo. Elektrická čtyřkolka Ami Charleston je poháněna elektromotorem o výkonu 6 kW (8 koní), který je napájen baterií s kapacitou 5,5 kWh. Maximální rychlost je 45 km/h a dojezd se pohybuje kolo 75 kilometrů.

Podle oficiálních webových stránek je v plánu vyrobit celkem 150 kusů modelu Ami Charleston by Biancone. V současnosti by měl mít autor již 32 objednávek, přičemž čtyři vozy jsou ve výrobě.

Cena zveřejněna nebyla, pravděpodobně však bude mnohem vyšší než 6025 eur (cca 150 000 Kč), za což se dá v Itálii koupit úplně základní Citroën Ami.

Citroën Berlingo prošel další výraznou modernizací

AutoMoto

Test Citroënu C5 Aircross po modernizaci: Pohodové SUV

Testy

Reklama

Výběr článků

Načítám