Hlavní obsah

Čistá mobilita v Česku by mohla v příštích letech dostat mnohamiliardovou podporu

Česko by v příštích letech mohlo vynaložit na podporu rozvoje ekologického automobilového sektoru, tedy tzv. čisté mobility, okolo 30 miliard korun. Součástí podpory mají být i tisíce dobíjecích míst pro elektromobily.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nabíjení elektromobilu (Ilustrační foto Hondy e)

Článek

Vedle mírného navýšení dosavadních 13 miliard z evropských operačních programů do roku 2027 je v plánu navyšovat podporu čisté mobility také pomocí dotací do infrastruktury ministerstva dopravy nebo příspěvky z nových zdrojů, kterými jsou modernizační fond a fond obnovy. Na konferenci Automotive 2020 to uvedl náměstek ministra průmyslu Eduard Muřický.

Prostředky z operačních programů budou sloužit k podpoře pořizování ekologických vozidel, budování infrastruktury, podpoře veřejné dopravy i jako investice do výzkumu a vývoje. Ministerstvo dopravy plánuje navýšení investice do infrastruktury na více než trojnásobek, tedy na čtyři miliardy korun.

Elektromobilů je čím dál víc, nejsou ale bez úskalí

AutoMoto

Dalších zhruba 9,5 miliardy Kč má být vyčleněno z nově vytvářeného modernizačního fondu a fondu obnovy. Součástí plánů podpory čisté mobility je vybudování 6200 veřejných dobíjecích stanic a dalších 2200 dobíjecích bodů.

Automobilový průmysl v tuzemsku tvoří kolem 26 procent průmyslové produkce a dává práci asi půl milionu lidí. Nad dopadem skutečně masového přechodu k elektrickým autům na toto odvětví i celou ekonomiku mezi odborníky nepanuje shoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám