Hlavní obsah

Čínský Leapmotor bude v polských Tychách vyrábět malé elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská automobilka Leapmotor začne vyrábět v továrně společnosti Stellantis v polských Tychách malé elektromobily. S odvoláním na dva nejmenované zdroje to uvedla agentura Reuters. Leapmotor a Stellantis před časem vytvořily společný podnik, což čínské firmě umožní vyrábět a prodávat elektrická vozidla mimo Čínu.

Foto: Profimedia.cz

Stánek značky Leapmotor na mnichovském autosalonu v roce 2023

Článek

Výroba malých elektromobilů T03 by v Polsku mohla začít už v letošním druhém čtvrtletí, píše Reuters. V Tychách by se auta montovala z předvyrobených sad. Zástupci firem se zatím k těmto informacím nevyjádřili.

Portál Gazeta.pl napsal, že pro Tychy, město ležící ve Slezském vojvodství, by výroba elektromobilů T03 znamenala důležitý impulz. Propouštění nedávno oznámily dvě firmy působící v automobilovém průmyslu, týkat se bude asi 370 lidí.

Stellantis loni v říjnu oznámil, že za 1,6 miliardy dolarů (37,5 miliardy Kč) kupuje 21procentní podíl ve společnosti Leapmotor. Skupina se tak snaží upevnit si postavení v Číně, která je největším automobilovým trhem na světě. Leapmotor na oplátku získá oporu v Evropě.

Firmy zároveň oznámily založení společného podniku. Na základě této dohody získal Stellantis výhradní práva na výrobu, vývoz a prodej výrobků Leapmotor mimo Čínu, což v případě západní automobilky představuje první takový případ. Stellantis vlastní 51 procent společného podniku.

V médiích se už letos objevily zprávy, že Stellantis uvažuje o zahájení výroby Leapmotoru v Evropě v italském Turíně.

Skupina Stellantis je čtvrtým největším výrobcem automobilů na světě, vznikla začátkem roku 2021 spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler a francouzského konkurenta PSA. Fúze přivedla dohromady značky Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.

Čínský úřad dal zelenou společnému podniku Stellantisu a Leapmotoru

AutoMoto

Xiaomi představuje svůj první elektromobil, slibuje dojezd až 800 km

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám