Hlavní obsah

Chorvatské město nechalo na památku ekonomických migrantů vytesat kamenný Mercedes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místní sochař Roko Držislav Rebić tesá do kamene repliku vozu Mercedes-Benz W115 v životní velikosti jako pomník tisícům lidí, kteří zejména v sedmdesátých letech opustili svou vlast a hledali štěstí v zahraničí. Právě v takových vozech se pak často vraceli.

Chorvatské město nechalo vytesat Mercedes z kameneVideo: Reuters

 
Článek

Památník bude odhalen 8. června ve městě Imotski, ležícím na svazích hory Dinara, 30 km od pobřeží Jaderského moře. Počet obyvatel města se v průběhu desetiletí snížil v důsledku postupných migračních vln.

„Naši otcové a dědové se odstěhovali, v té době většinou do západního Německa, aby si něco vydělali. Aby ukázali, že si vydělali nějaké peníze, jeli zpátky domů svým vozem Mercedes,“ řekl pro Reuters Ivan Topić, který vede tamní klub starých vozů.

„Z vděčnosti jim dnes stavíme tento pomník,“ řekl Topić, který sám vlastní osm vozů Mercedes.

Jedna z největších vln ekonomické migrace začala v roce 1971, kdy tisíce lidí odešly za prací do Německa. Další byla v roce 2018 - několik let poté, kdy Chorvatsko vstoupilo do Evropské unie (2013) a tisíce mladých lidí opustily zemi za prací do západní Evropy.

Rebić uvedl, že kámen byl přivezen z oblastí poblíž města a jakmile bude pomník dokončen, bude vážit 50 tun. Podle jeho odhadů je ve městě, které má 25 tisíc obyvatel, až 8000 mercedesů. „Ne všechna auta jsou registrovaná,“ řekl.

V Thajsku vyrábí elektrické repliky evropských klasik, některé i zmenšené

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám