Hlavní obsah

Cestování s obytňákem je stále více v kurzu, v Brně startuje už dvacátý veletrh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V moravské metropoli začíná dvacátý ročník veletrhu Caravaning Brno. Od čtvrtka do neděle se na zdejším výstavišti konají cestovatelské expozice, přičemž největší zájem je o historii. Oproti minulosti museli organizátoři dokonce přidat další pavilon.

Foto: Profimedia.cz

Caravaning Brno v roce 2021

Článek

Více než stovka vystavovatelů se představí na ploše 20 tisíc metrů čtverečních. Předvedou obytné vozy a karavany nejrůznějších typů, velikostí a cen, k vidění bude také expozice pro ty, kteří vyznávají dobrodružnější styl cestování. Například off-road vozidla v kempingové úpravě.

„Očekávali jsme, že po mimořádném zvýšení zájmu o tento typ cestování v době covidu se poptávka oslabí. Je ale naopak stále vyšší,“ řekl Právu Jan Bordovský z Asociace kempování a karavaningu, která se s Veletrhy Brno na pořádání akce podílí.

Oblibu cestování v karavanech vyčíslil na základě konkrétních údajů. V roce 2012 bylo v Česku registrováno 7400 obytných aut, letos už 27 500. „Započítána nejsou auta, která byla k obývání přizpůsobena domácími či jinými vestavbami. Těch je odhadem několik desítek tisíc,“ upozornil Bordovský.

Vybavených stání je pořád málo

Rostoucímu zájmu o cestování karavanem však v Česku podle Bordovského neodpovídá potřebná infrastruktura. Chybí dostatek míst se zázemím k zastavení, především takových, kde by se dala vypustit odpadní voda či obsah záchodu. „Oslabuje to zájem cestovatelů z jiných zemí, kteří by do Česka rádi přijeli. Samozřejmě to má i negativní ekonomický dopad,“ popsal Bordovský.

I přesto se od roku 2020, kdy bylo v Česku 18 vybavených stání, jejich počet zvýšil na čtyři desítky. Vzhledem k zájmu to však nestačí. „Snažíme se pomáhat lidem, kteří budují stání na vlastních pozemcích jako přivýdělek,“ dodal Bordovský.

Jeden karavanový kemp vznikne dokonce přímo v areálu brněnské výstavy. V doprovodném programu se objeví i řada známých tváří, například cestovatel Rudolf Švaříček, který se na akci GO kamera podělí o své zážitky ze světa.

Test Volkswagenu T6.1 s obytnou vložkou: Dvě auta v jednom

Testy

Test českého karavanu Carox+ K Family: Bytelností nadchne, praktičností méně

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám