Hlavní obsah

Aston Martin má nové logo. Taková je jeho stoletá historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární britská sportovní automobilka Aston Martin před více než sto lety představila první podobu svého loga. V průběhu let se okřídlený nápis měnil – tady je jeho celý vývoj až k dnešní nové podobě.

Foto: Aston Martin

Současné logo Aston Martin

Článek

Historie automobilky Aston Martin sahá až do roku 1910, kdy ji založila dvojice Lionel Martin a Robert Bamford. První vůz vznikl v jedné londýnské dílně pod názvem Bamford & Martin Ltd. O rok později už ale oba pracovali pod názvem Aston Martin. První logo neobsahovalo křídla, ale jen spojená počáteční písmena v kruhu podobně jako u Volkswagenu.

 1920

Foto: Aston Martin

Logo Aston Martin z roku 1920

Původní logo spojených písmen „A“ a „M“ v kruhu ani zdaleka nepřipomíná současné označení Aston Martin, jak jej známe dnes. Úvodní emblém vydržel na vozech Aston Martin jen šest let, než společnost převzal nový vlastník a zcela jej změnil.

 1927

Foto: Aston Martin

Logo Aston Martin z roku 1927

První návrh a náznak okřídleného loga dorazil, jak už jsme uvedli, s novým majitelem v roce 1927. Logo bylo bronzové a jako první obsahovalo celý název automobilky.

Do dražby míří Bondův Aston Martin, který vlastnil Sean Connery

AutoMoto

1930

Foto: Aston Martin

Logo Aston Martin z roku 1930

K další změně došlo velice brzy, už tři roky po přechodu k novému majiteli. Aston se logo rozhodl aktualizovat a přešla z bronzové na stříbrnou barvu, zúžila a otesala text a písmena postavila více do tvaru písmena V.

 1932

Foto: Aston Martin

Logo Aston Martin z roku 1932

V roce 1932 Aston Martin poprvé představil logo, které už pozná každý fanoušek automobilů, protože je prakticky totožné s dnešní podobou. Původně nesl odznak zlato-bronzový povrch v hnědém obdélníku a byl na něm uveden celý název s pomlčkou mezi slovy Aston a Martin.

 1954

Foto: Aston Martin

Logo Aston Martin z roku 1954

Celých dvaadvacet let se pak logo nezměnilo, tedy až do doby, kdy u Aston Martinu vyvrcholily finanční problémy a společnost odkoupila firma David Brown Limited. Nový investor pak do loga vložil své jméno, ponechal ale i Aston Martin a přidal silnější obrys a více detailů křídel.

McLaren, Aston Martin a Morgan mají nové šéfy

AutoMoto

 1984

Foto: Aston Martin

Logo Aston Martin z roku 1984

Logo se jménem David Brown vydrželo na kapotách britských vozů celkem třicet let. Z emblému jej vypustila až investiční společnost vlastněná Williamem Willsonem, která navíc změnila i barvu. Rámeček už totiž nebyl hnědý, ale zelený tak, jak jej známe dnes. Znovu se pak ztučnil obrys.

 2003

Foto: Aston Martin

Logo Aston Martin z roku 2003.

Jedna z posledních úprav loga přišla v roce 2003 a přinesla logo prakticky takové, jak jej známe dnes. Verze stará devatenáct let otesala některé tlusté linky.

 2022

Foto: Aston Martin

Současné logo Aston Martin

Současná novinka je pak zjednodušenou verzí loga Aston Martin. Návrháři zcela odstranili jakékoli obrysy a reliéfy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám