Hlavní obsah

BMW končí s výrobou spalovacích motorů v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichovská továrna automobilky BMW produkovala po více než šedesát let spalovací motory se čtyřmi, šesti i dvanácti válci, které se značně podepsaly na věhlasu mnichovských vozů. S tím je ale nyní konec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

BMW X7 M60i

Článek

Jak upozornil web BR24, sledující dění v Bavorsku, výroba spalovacích motorů skupiny BMW v Mnichově končí.

Továrna by měla do budoucna vyrábět elektromobily, zatímco výrobou spalovacích motorů budou pověřeny závody ve Velké Británii a Rakousku. Pro BMW tak končí tradice trvající přes 60 let.

Posledním spalovacím motorem vyrobeným v Mnichově měl být vidlicový osmiválec. Zhruba 1200 zaměstnanců, kteří zajišťovali výrobu spalovacích motorů, by mělo být přeškoleno a umístěno na nová místa.

Zastavení výroby spalovacích motorů BMW v Mnichově přitom není žádná rána z čistého nebe. Automobilka tyto plány naznačila již v roce 2020, přičemž důvodem mělo být získání dalšího prostoru na výrobu čistě elektrických vozů v Německu.

BMW každopádně se spalovacími motory nekončí úplně. Ostatně na rozdíl od mnoha konkurenčních výrobců automobilka ani nestanovila pevné datum, kdy se chce se spalovacími motory rozloučit, a je tak pravděpodobné, že se jich bude držet tak dlouho, jak to bude možné.

Minimálně v blízké budoucnosti by měla produkce spalovacích motorů pro vozy skupiny BMW Group probíhat v britském závodě Hams Hall, kde vznikají i motory V8, a v rakouském závodě Steyr.

BMW poodhaluje nové kombi řady 5, půjde o vzácný druh

AutoMoto

Nová generace bateriových článků od BMW nabídne nižší cenu a vyšší dojezd

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Motory V8

Výběr článků

Načítám