Hlavní obsah

BMW bude používat díly z recyklovaných rybářských sítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka BMW oznámila, že modely z chystané řady vozidel Neue Klasse, která hodlá začít uvádět na trh v roce 2025, budou z podstatné části obsahovat díly vyrobené za použití recyklovaných rybářských sítí a lan.

Foto: BMW

Recyklace rybářských sítí a lan do plastových dílů budoucích BMW

Článek

Díky partnerství s dánskou společností PLASTIX automobilka BMW vyvinula novou techniku ​​zpracování, která umožňuje přeměnit starý námořní odpad na plastové granule.

Tento surový materiál pak může být přidán do nového plastu a tvarován do ozdobných kusů, které jsou dostatečně pevné, aby mohly být instalovány na interiér nebo exteriér vozidla.

BMW a Mini budou od příštího roku nabízet veganské interiéry

AutoMoto

Koncept recyklace rybářských sítí a lan už možná znáte, protože byl částečně použit v jiných vozidlech, jako je BMW iX a X1, a také ve vozidlech jiných výrobců, třeba od Mercedesu. BMW ovšem v nových vozech plánuje použití takových materiálů rozšířit až na 30 procent ze všech plastových dílů.

Tento materiál, známý jako econyl, se nyní vyrábí nejen z námořního odpadu, ale i z materiálu ze starých podlahových krytin a zbytkového odpadu z výroby plastů.

V současnosti se však materiál většinou spřádá do vláken a tká se do automobilových koberců.

BMW X1 je tu v nové generaci i s elektrickou verzí

AutoMoto

Nová strategie umožňuje, aby byl recyklovaný materiál poprvé použit v procesu vstřikování. Podle automobilky se díky tomu uhlíková stopa takových dílů sníží o přibližně 25 procent.

Znamená to také, že se shromažďuje více starých sítí a lan, což brání jejich odhození do moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám