Hlavní obsah

VIDEO: Test Audi TTS: konečně TéTéčko, které nepřehlédnete

Novinky, Martin Žemlička

První generace Audi TT měla sice hezkou karoserii, jízdní vlastnosti ale za vzhledem hodně zaostávaly - opravdový milovník sportovních kupé tohle auto musel minout obloukem. U nové generace Audi TT už to neplatí, i když na trhu stále najdete nekompromisněji založená kupé.

Foto: maž, Novinky

Audi TTS

Článek

Po Fordu Focus ST, o kterém jste si mohli přečíst minulý týden, tu máme další oranžové auto. Sytě oranžový lak á la Lamborghini u Audi TTS nepřehlédl na ulici nikdo. A kdyby se i přesto někdo takový našel, řev, který se linul ze čtyř koncovek výfuků a odrážel se v ulicích, nenechal nikoho na pochybách, že tohle auto je výjimečné.

K tomu připočtěme krásnou karoserii typu kupé a velká 19palcová litá kola a máte malý sporťák. Zatím nejsilnější Audi TT (než přijde verze RS) jde po krku mimo jiné Porsche Cayman nebo Nissanu 350Z.

:. Audi TTS - i zezadu je k nakousnutífoto: Novinky/maž

Čtyřválec lepší než šestiválec

Ale zpátky za volant druhé generace té-téčka. Audi chytře nedalo do nejsilnější verze šestiválec jako u předchozí generace (auto pak bylo velmi těžké na předek), ale spokojilo se s přeplňovaným koncernovým dvoulitrem. Vyladilo jej na 272 koní. Dobře, Nissan 350Z i Porsche Cayman S i BMW Z4 M mají těch vraníků více než tři sta, nicméně Audi má předpoklady proto, aby s nimi drželo krok.

:. LED diody, snížený podvozek, jiný spojler - tohle není obyčejné TéTéčko. foto: Novinky/maž

Stačí zabořit pravý pedál až do podlahy a začnou se dít věci. Nad dva tisíce otáček umí Audi TTS pěkně zarazit do sedaček a elán mu vydrží až do šesti tisíc otáček. To vše za patřičného akustického doprovodu. Zrychlovat přestane nejsilnější verze TTS daleko za legálními limity českých dálnic - při 250 kilometrech za hodinu, kdy zasáhne elektronický omezovač rychlosti.

V případě dvojspojkové šestistupňové převodovky DSG zrychluje TTS z nuly na stovku za velmi slušných 5,2 vteřiny a ani s pružností nemá problém - točivého momentu je dostatek v podstatě už od volnoběžných otáček. Lepší je ale šestistupňová manuální převodovka. Je přesná a k malému sporťáku se přeci jen hodí lépe. A to i přesto, že z klidu na „stovku“ zrychluje o dvě desetiny vteřiny pomaleji.

:. Audi TTS: solidní interiér, dobrá ergonomie, skvělé sedačky...foto: Audi

Na spotřebu udávanou výrobcem rovnou zapomeňte. Při rychlé jízdě se pod 10 litrů nedostanete ani omylem, reálná spotřeba je mezi 12 až 14 litry.

Dávat čtyři koncovky výfuků je poslední dobou docela módní, ale proč ne, pokud jsou všechny čtyři funkční. Navíc z čtveřice výfuků TTS se line opravdu krásná melodie - práskání při podřazování a výbuchy při motoru vytočeném do ruda. Ale dobré je, že zvuk výfuku neobtěžuje, ale příjemně dokresluje atmosféru nabroušeného kupátka.

Vnitřek za zevnějškem nezaostává

Kabina působí efektně díky výběru použitých materiálů i jejich výtečnému zpracování. Volant z plochým středem sice není originální, ale do Audi TT se hodí. Výtečné jsou přední sedačky s dobrým bočním vedením, kterým pochopitelně nechybělo výrazné oranžové polstrování. Skvělé je, že se v nich bude cítit pohodlně řidič jakékoliv postavy – malý nebo velký, tlustý nebo hubený.

:. Audi TTS: agresivní přední maska jakoby naznačovala: kliďte se z cesty!foto: Novinky/maž

Naopak zadní sedadla jsou nepoužitelná - vzadu se sedět nedá, na dvou sedačkách je málo místa i pro děti. Používat je tedy nejčastěji budou majitelé k odkládání menších zavazadel. Na ty větší je připraven zavazadelník s objemem 290 litrů.

Poháněná jsou u TTS všechna čtyři kola

Řízení je přesné a rychlé, ale příliš lehké a tím pádem odtažité. Při vyšších rychlostech sice řízení znatelně ztuhne, ale ani poté není tak dobré jako v Porsche Cayman, který má ze sportovních kupé nejcitlivější řízení. Audi by pomohl strmější převod řízení

Přilnavosti má verze quattro na rozdávání - i s vypnutou stabilizací vám dojde odvaha o mnoho dříve než pneumatikám přilnavost. Díky podvozku s adaptivními tlumiči jedete v zatáčkách s malou nadsázkou jako po kolejích. Rozhodně nadprůměrný je nabízený cestovní komfort, a to i na rozbitých silnicích. Pravdou nicméně je, že hodně rozbitá okreska dovede příplatkové magnetické pružiny TéTéčka solidně potrápit.

:. Ostře se svažující záď byla poznávacím znakem už první generace TT foto: Novinky/maž

Audi TTS není tak sportovně založené jako jeho nejlepší konkurenti (především Porsche Cayman, Nissan 350Z), ale cestování s ním je nejpohodlnější.

Je to pohledné kupé s dobrým motorem i jízdními vlastnostmi. Od první generace udělalo Audi s té-téčkem velký pokrok a je rozhodně překvapující, jak moc se přiblížilo dražšímu Porsche Cayman s třílitrovým šestiválcem. Největší slabinou současného TT je necitlivé řízení a absence verze s pohonem pouze zadní nápravy.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1984 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:200 kW (272 k) při 6000 ot./min.
Max. točivý moment:350 Nm od 2500 ot./min.
0 - 100 km/h:5,4 s (manuální převodovka)
Nejvyšší rychlost:250 km/h
Kombinovaná spotřeba:8,1 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1395 kg
Poháněná náprava:4x4
Cena základní verze:1 273 200 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám