Hlavní obsah

Test Infiniti FX Vettel Edition: tuning od mistra F1

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na světě je k prodeji 150 kusů vozu Infiniti FX Vettel Edition, přičemž jenom každé třetí auto bude možné koupit v Evropě. Už tím je model, pojmenovaný po trojnásobném vítězi Formule 1 Sebastianu Vettelovi, který pomáhal s vývojem, výjimečný. Stejně jako cenovkou 3,3 miliónu korun. Stojí tohle auto za tak nehorázné peníze?

Infiniti FX Vettel EditionVideo: Novinky

 
Článek

S nejrychlejším Infiniti všech dob jsme se mohli seznámit jenom na pár hodin, navíc na namrzlých silnicích ani zdaleka nešlo zcela využít potenciál výkonného osmiválce. Jako jediní v Česku přinášíme i jízdní video.

Popisovaná verze vychází z modelu FX50S Premium s osmiválcem a systémem aktivního řízení zadní nápravy (RAS – Rear Active Steering). Od výchozího vozu se liší zvýšeným výkonem o 30 koní a zejména nižší hmotností, dále zvýšeným přítlakem, nižší světlou výškou a tužším odpružením.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Infiniti FX Vettel Edition

Ne každému se bude líbit vzhled modelu FX, který je u standardních verzí trochu neohrabaný. Edice od Vettela je na tom o hodně lépe a působí na kategorii velkých SUV vcelku sportovně.

Co je nového? Difuzor, prahy, mřížka chladiče a kryty zrcátek (vše vyrobeno z karbonu). Zadní výrazné středové mlhové světlo je prý inspirováno monoposty formule 1. Černá jednadvacetipalcová vícepaprsková kola z hliníkové slitiny byla navržena speciálně pro tento model.

Po usednutí potěší výrazná, pohodlná sedadla s dobrým bočním vedením. Vzhledem k vypiplanému zevnějšku zamrzí standardní volant i základní navigace s nepříliš atraktivním grafickým výstupem.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Infiniti FX Vettel Edition

Pětilitrový osmiválec po nastartování zahřmí a pak se usadí na volnoběhu při 1500 otáčkách. Z dvou obrovských koncovek výfuku je slyšet hutné dunění. Skvělá je okamžitá odezva na sešlápnutí plynového pedálu, jinak hodně těžké auto (2,2 tuny) se díky potentnímu motoru žene zuřivě vpřed. Vzhledem k počasí v době zápůjčky pouze odhadujeme, nicméně zrychlování bude patrně razantní i při rychlostech nad 200 km/h.

Bezproblémové jsou i brzdy, které potenciál motoru dovedou zdárně krotit. Řízení není překvapivě odtažité jako u základních verzí. Spotřeba paliva je enormní, i při relativně klidné jízdě to bylo 20 litrů benzínu. Převodovka je výhradně automatická, sedmistupňová.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Infiniti FX Vettel Edition

Tvrdší tlumiče, snížený podvozek, 4x4

Snížený podvozek (o 20 mm) s tvrdšími tlumiči se podepsal na nižším komfortu, notabene když auto obouvá 21 palců velká kola. Vůz má sice adaptivní tlumiče, proti běžným verzím tohoto velkého sportovně-užitkového auta ale pocítíte menší komfort při přejezdu nerovností.

V zatáčkách pohon 4x4 pomáhá snižovat nedotáčivost, popravdě řečeno jsme ale při jízdě na zledovatělé okresce volili spíše vlažnější tempo. Výška a nadměrnější hmotnost jsou navíc klasickou příčinou, proč tomuto modelu chybí mrštnost. Auto má tuhou karoserii, v zatáčkách se nenaklání.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Infiniti FX Vettel Edition

S tímto modelem patrně nikdo nebude vyjíždět mimo zpevněné silnice, my jsme v rámci focení a natáčení videomateriálu zajeli na zasněženou úzkou polní cestu, kde pohon 4x4 dobře přenášel točivý moment na všechna čtyři kola, žel nízká světlá výška zapříčinila, že podvozek škrtal o sněhovou bariéru a nedržel přímý směr (nezapadli jsme, ale pocit jistoty FX přinášelo jen malý).

Proč chtít Infiniti FX Vettel Edition? Na silnicích ho bude vzácné potkat, karbonové sportovní doplňky i celkový tuning a 420 koní z něj dělají rozhodně zajímavé auto. Proč ho nechtít? Je příšerně drahé, má velmi vysokou spotřebu paliva a tvrdý podvozek. Cayenne GTS asi bude jezdit v přímém porovnání lépe, FX má ale také své kouzlo.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Infiniti FX Vettel Edition

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:5026 ccm, osmiválec, zážehový
Max. výkon:309 kW (420 k) při 6500 ot./min.
Max. točivý moment:520 Nm při 4400 ot./min.
0 - 100 km/h:5,6 s
Nejvyšší rychlost:300 km/h
Průměrná spotřeba:neudává, 20 l/100 km (naše měření)
Pohotovostní hmotnost:2120 kg
Poháněná náprava:4x4
Cena základní verze:-
Cena s testovanou motorizací:3 300 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám