Hlavní obsah

Automobilová rallye Gumball projede Prahou

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již tuto sobotu (14. května) odstartuje v Londýně sedmý ročník automobilové rallye Gumball 3000 napříč Evropou. O den později se jeho účastníci přesunou přes Belgii do Prahy. Odtud pak zamíři přes Budapešť, Dubrovník, Řím až do Monaka, kde 22. května skončí. Někteří z účastníků závodu, který se jede za plného provozu, si přitom nedělají vrásky s dodržováním silničních pravidel.

Článek

Do centra Prahy na Senovážné náměstí závod podle pořadatelů dorazí 15. května přibližně po deváté hodině a o den později by měl pokračovat do Vídně. Každý řidič musí zaplatit tučné startovné ve výši 10 tisíc liber (cca 450 tisíc korun), každý spolujezdec pak pět tisíc liber (cca 225 tisíc korun). Podle pravidel, zveřejněných na webu soutěže, nesmí být účastníci mladší 21 let a musí souhlasit s tím, že během celé akce budou dodržovat pravidla a zákony silničního provozu těch zemí, přes které pojedou. Nesmí tedy například řídit pod vlivem alkoholu či drog, ani jet rychleji než jsou nejvyšší dovolené rychlosti.

V jiném bodu pravidel závodu se však píše, že účastníci jedou závod na vlastní nebezpečí a berou na vědomí, že při případné nehodě mohou i zemřít. "Gumball 3000 není závod nebo soutěž. Řidiči nejsou nuceni soutěžit mezi sebou," napsal Novinkám Thomas Bunn z tiskového servisu pořadatelů. Podle jeho vyjádření se za dobu konání Gumballu od roku 1999 nestala žádná nehoda aktérů Gumballi s ostatními účastníky provozu.

Česká policie o závodu neví?

Mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová Novinkám k připravovanému závodu sdělila, že "policie takové informace nemá." Žádná opatření se proto nepřipravují.      

Najdou se však i tací, kteří si z pravidel těžkou hlavu nedělejí. Svědčí o tom například internetová stránka kimble.org kde se účastník Gumball 3000 v roce 2001 chlubí tím, že na litevských silnicích zaplatil na pokutách 1420 dolarů. Ve Finsku na dálnici pak se svým mercedesem v úpravě tunningové firmy Brabus jel rychlostí 181 km/hod.

Vážnější nebezpečí

Mnohem nebezpečnější se jeví jiná akce s názvem Ultimate Rally, kterou na svém webu prezentuje Němec Kim Schmitz, který ve 14 letech programoval ochranný software pro počítačové hry. O několik let později ho svět poznal jako hackera s přezdívkou Kimble, napsal o něm před dvěma lety britský magazín Loaded.

Ultimate Rallye na svých stránkách narozdíl od Gumball nemá uvedena žádná pravidla. Hlavní výhrou tohoto nebezpečného závodu, který by se měl jet v roce 2006 a jehož trasa bude zveřejněna až těsně před jeho začátkem, je milión dolarů z celkových dvou miliónů. Druhý milión je určen pro další výhry například jednotlivých etap. Co je však známo již dnes je délka závodu - 3000 mil.

Tajné závody i u nás

Tajné závody jsou přitom známé i u nás. Jejich pořádání se nicméně těžko prokazuje. Svědčí o tom i případ z února 1998, kdy na Liberecku při dvou nehodách krátce po sobě zemřel jeden člověk a tři byli těžce zraněni.

Loni v červnu se měl jeden takový závod uskutečnit. Cannoball (Dělová koule), jak se takové ilegální závody jmenují, se však zřejmě kvůli zvýšenému policejního zájmu neuskutečnil. Policie organizátory monitorovala při srazu na parkovišti jednoho z pražských hypermarketů a několik lidí vyšetřovala pro trestný čin.

Dělové koule se mělo původně zúčastnit asi 25 jezdců, kteří chtěli jet z Prahy přes Strakonice na hraniční přechod Strážný a zpět přes České Budějovice a Tábor. Na to se však připravili policisté v Praze a jižních Čechách. Podle tehdejší zprávy ČTK měli připraveny i vrtulníky a hlídky na motocyklech.

V živé paměti je i událost z července 2004, kdy se u Masarykova okruhu nedaleko Brna sešlo asi tisíc lidí a zhruba 300 aut. Účastníci mezi sebou závodili ve sprintu na 400 metrů na veřejné komunikaci. Akci tehdy přihlížela pouze jedna policejní hlídka.

Gumballu 3000 se účastní celebrity

Závodní pole britské akce Gumball 3000 bude čítat 120 automobilů. Nebudou chybět vozy jako Ferrari Enzo, Pagani Zonda, Lamborghini, Porsche GT nebo z veteránů Aston Martin a Rolls Royce. Akce se podle informací organizátorů zúčastní věhlasné hvězdy, napřiklad herečka Daryl Hannah známá z filmu Kill Bill či herec Owen Wilson, který hrál v komedii Starsky and Hutch. Slavnostního zahájení závodu se v čele spanilé jízdy Londýnem zúčastní i pilot formule 1 Jenson Button.

První závod Gumball 3000 se jel v roce 1999, kdy Maximillion Cooper pozval padesátku přátel na závod napříč Evropou o délce 3000 mil. O šest let později se z této akce stala jedna z nejsledovanějších a prestižních událostí, které se každoročně účastní světoznámé celebrity.

Trasa Gumball 3000

14. až 15. května - Londýn - Belgie - Praha

16. května - Praha - Vídeň - Budapešť

17. května - Budapešť - Dubrovník - Bari

18. května - Bari - Sicílie

19. května - Sicílie - Řím

20. května - Řím - Florencie - Monako

V Monaku je konec závodu na Casino Square v Monte Carlu. Účastníci zde zůstanou až do neděle 22. května, kdy se jede závod formule 1 Velká cena Monaka.

Před dvěma lety byl o tomto závodě natočen film Gumball 3000: The Movie. Diváky jím provázel hlas hollywoodské hvězdy Burta Reynoldse. Námětem pro tento snímek byl film z roku 1976 The Gumball Rally.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám