Hlavní obsah

Automobilky v USA loni svolávaly rekordních 53 miliónů vozů

Loni automobilky ve Spojených státech podle tamního ministerstva dopravy svolaly do servisů 53,2 miliónu motorových vozidel. To je nejvíce v historii. Nejvíce vozidel se svolalo kvůli potenciálně nebezpečným airbagům Takata.

Foto: archiv, Právo

Článek

Svolávání automobilů v USA loni dosáhlo nového rekordu, a to již třetím rokem za sebou. Předchozí rekord z roku 2015 činil 51,1 miliónu vozů, uvedla agentura Reuters.

Automobilky v posledních třech letech v USA svolávaly více než 50 miliónů aut ročně, zatímco v předchozích 20 letech se počet svolávaných aut pohyboval od 10,2 miliónu do 30,8 miliónu ročně.

Problematické byly hlavně airbagy Takata

Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) se stal v roce 2014 terčem kritiky za to, že nezačal včas řešit potíže s vadnými přepínači zapalování u vozů automobilky General Motors, které jsou spojovány se 124 úmrtími. Úřad pak začal více tlačit na svolávání problematických vozů a vyměřil rekordní pokuty firmám, které se provinily proti bezpečnostním pravidlům.

Loni se svolávalo hlavně kvůli nebezpečným airbagům Takata. Ty mohou při aktivaci airbagu vymrštit do vozu části kovu a tento problém je spojován s nejméně 16 úmrtími po celém světě. V USA by měly automobilky k výměně nafukovačů postupně svolat celkem 42 miliónů vozů. Jde tak o největší svolávací akci související s bezpečností automobilů v historii USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám