Hlavní obsah

Americká automobilová legenda bude elektromobilem, vypůjčí si jméno z minulosti

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plně elektrický pickup Ford F-150, který se chystá na svoji premiéru, už dostal svůj oficiální název Lightning. Ukáže se 19. května.

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning

Článek

Oficiálním názvem nového elektrického pickupu od Fordu bude Lightning, tedy v překladu do češtiny Blesk. Automobilka tím evidentně odkazuje na legendární ostrý pickup se stejným názvem, který Ford vyráběl v 90. letech.

Ford F-150 sám zváží náklad. Pomůže i s rozložením nákladu na přívěsu

AutoMoto

Oba vozy přitom mají jen málo společného. Novinka bude plně elektrická, původní Ford F-150 Lightning se vyráběl mezi lety 1993 až 1995 a pod kapotou měl obrovský motor 5,8 litru V8, který pak mezi lety 1999 až 2004 nahradila V8 5,4 litru s turbodmychadlem.

Foto: Profimedia.cz

Původní Ford F-150 Lightning z roku 2000

Ford zveřejnil i krátkou upoutávku, kterou chce společnost přilákat na oficiální premiéru vozidla, jenž proběhne 19. května. Očekává se, že do prodeje vůz zamíří už v příštím roce.

Ford urychlí výrobu vlastní baterie do elektromobilů, investuje také v Rumunsku

AutoMoto

Video poutá na elektrickou F-150 záběrem na kompletní historickou řadu středních pick-upů od samého začátku v podobě Modelu T a F-1 z roku 1948 až po současné modely. Hlavní hrdinka ve videu zmiňuje desetiletí vývoje pickupů od Fordu, které nyní automobilka využije i v elektrické podobě auta.

Mimochodem, není to poprvé, co Ford využil historický odkaz svého modelu k propagaci elektrické novinky. Svědky něčeho podobného jsme mohli být i u představení elektromobilu Mustang Mach-E, který se ovšem původnímu konceptu sportovního „muscle car” nijak nepodobá.

Reklama

Související články

Ford Bronco dostane šestikolovou verzi

Šestikolky na základě významných terénních aut už dnes nejsou zcela výjimečné, takže i „velký” Ford Bronco bude takovou variantu mít. Připraví ji americký...

Výběr článků

Načítám