Hlavní obsah

Aktivisté ve Vídni polili vozovku olejem, kluzký povrch je záhy vytrestal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská divize aktivistické skupiny Poslední generace ve Vídni polévala vozovku olejem místo „tradičního“ přilepení se k asfaltu. Jak ukazují záběry na sociálních sítí, o tom, jak kluzký povrch aktivisté vytvořili, se záhy přesvědčili na vlastní kůži. Na místo museli být povoláni hasiči, aby nebezpečí zneškodnili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Snahy aktivistů blokovat dopravu ve městech pomocí toho, že se přilepí k vozovce, nejsou nové a zažila je už i Praha. Ve Vídni však aktivisté pozvedli svou činnost na novou úroveň - na vozovku ve středu ráno na několika místech vylili obarvený rostlinný olej. K jeho odstraňování museli být povoláni hasiči.

Video sdílené na Twitteru uživatelem Legalitätsprinzip pochází z velké okružní křižovatky Verteilerskreis ve čtvrti Favoriten. Jiné video ze stejného místa sdílel účet Letzte Generation Österreich, který za protestem stojí.

„Blokáda byla včera, teď se na ulici vylévá olej. Nebezpečnost a hloupost takového jednání mimoděk ale působivě ukazuje uklouznuvší aktivistka,“ stojí v tweetu Legalitätsprinzip. Není tedy snad třeba dodávat, že rozlít olej na silnici, tím spíš v zatáčce či v křižovatce, znamená velké riziko nehody, protože auta na oleji mohou uklouznout a havarovat.

„Prověřujeme, zda je rozlití oleje trestným činem,“ cituje zpravodajský web Vienna.at, který jako několik dalších zprávy přináší, policejního mluvčího Markuse Dittricha.

Letzte Generation Österreich na Twitteru tvrdí, že ulici zároveň zablokovali, aby na olej nevjelo žádné auto, a nemohlo tak dojít k nehodě. Na místo museli být povoláni hasiči, kteří rozlitý olej zneškodnili sorbentem. Protesty se ve stejnou dobu konaly i na dalších frekventovaných vídeňských ulicích a podle Dittricha bylo v souvislosti s nimi zatčeno 13 lidí.

Aktivista sprejoval cyklopruh na pražské magistrále. Dočkal se podpory i odsouzení

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám