Hlavní obsah

Dead Kennedys pokračují v sociální politice, říká basista punkové legendy

Novinky, aš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Festu Pod parou v Moravské Třebové vystoupí příští pátek americká punková skupina Dead Kennedys. Kapela po rozpadu koncem 80. let obnovila činnost v roce 2001 už bez frontmana Jella Biafry, což se neobešlo bez soudních tahanic. O nich i o výhledech do budoucna mluvily Novinky s basistou Klausem Flouridem.

Foto: deadkennedys.com

Dead Kennedys: zleva D. H. Peligro, Skip, Klaus Flouride a East Bay Ray

Článek

Od té doby, co se Dead Kennedys dali zase dohromady, máte čtvrtého zpěváka...

No, vlastně jsme měli tři: Brandona Cruze, Jeffa Penaltyho a teď Skipa McSkipstera.

Proč je tak obtížné nahradit Jella Biafru?

Každý zpěvák se s Dead Kennedys najezdil hodně po koncertech a v jejich životě se něco dělo, než začali s Dead Kennedys zpívat. Takže to pro Brandona a Jeffa bylo přirozené, že se vrátili k tomu, co dělali předtím. Brandon má rodinu a píše, Jeff dělá filmy a pracuje na dalších projektech. Bylo to od Skipa velkorysé, že se rozhodl věnovat svůj čas našim koncertním šňůrám, když už spolupracoval také s East Bay Rayem v The Killer Smiles.

Všichni jsou osobnostmi s vlastním stylem. Takže to není otázka obtížnosti náhrady za Biafru jako koncertního zpěváka, ale otázka nalezení někoho, kdo něco přinese a bude v kapele pracovat na zkvalitnění v časovém horizontu, který není předem ohraničený.

Váš kytarista East Bay Ray vydal nahrávky s Killer Smiles. Můžeme očekávat také nějaký nový materiál od Dead Kennedys?

Nechme se překvapit.

Jaké písně jste pro turné vybrali?

Některé z nich jsou naše nejoblíbenější, některé si vyžádali naši příznivci.

Jsou starší, politicky angažované skladby v nynější Obamově Americe ještě platné? Reaganova Amerika je minulostí, George Bush už také skončil a další republikán John McCain ve volbách neuspěl...

Máme to „štěstí“, že se věci od té doby, co byly napsány první písně, zase tolik nemění, některé se dokonce horší a stávají se politickými tématy. Obama má stále co dělat, aby dostál slovu a přišly slibované změny. Snad budeme mít také šanci. Nezapomínejte, že ne všechny písně Dead Kennedys jsou politické, anebo přesněji písněmi o politicích. Často jsou o společenské interakci a pronikání k jádru toho, co lidi nutí chovat se deviantně. Takže termín sociální politika možná většinu našeho materiálu vystihuje lépe.

Jaké mají Dead Kennedys vztahy s Jellem Biafrou?

Nebudu tady šířit rodinné drby.

Je konec právním svárům?

Doufejme. Nemyslím si, že někdo z nás by chtěl vidět znovu soudní síň.

Jste spolu v kontaktu?

Řekněme, že příležitostně.

Reklama

Výběr článků

Načítám