Hlavní obsah

Žalobce "piráta 2222" Trpišovského: Záznam z kamer musí nahradit jiný důkaz

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský státní zástupce Tomáš Milec loni řešil kauzu řidiče Luboše Laciny, který vytlačil automobil z dálnice. Letos se zabývá jiným silničním pirátem, Alešem Trpišovským přezdívaným podle své SPZ "pirát 2222", jenž měl agresivní jízdou také ohrožovat řidiče na dálnici. Na rozdíl od Laciny ale v jeho případě není k dispozici kamerový záznam. V rozhovoru pro Právo Milec soudí, že bude proto nutné nahradit jej jinými důkazy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aleš Trpišovský

Článek

Figurujete jako žalobce v kauze Aleše Trpišovského, který stanul před soudem kvůli šikaně ostatních řidičů na D1. Loni jste uspěl v případu jiného piráta silnic Luboše Laciny. Tam jste byl ale vyzbrojen pádnějšími důkazy?

Pokud jde o dnes již odsouzeného pana Lacinu, v tom případě byl k dispozici kamerový záznam z dálnice D1, čímž bylo dokazování významným způsobem usnadněno. V tomto případě takový důkaz k dispozici není, takže je třeba nahradit ho jinými. Svědeckými výpověďmi, znaleckým posudkem a podobně.

V čem byl podle vás průlomový rozsudek v kauze Lacina?

Domnívám se, že v případě jeho odsouzení je rozsudek průlomový v tom, že je to jeden z prvních rozsudků, kde se za takovéto brutální, agresivní chování řidiče na dálnici uložil trest spojený s nepodmíněným odnětím svobody. Což si myslím, že je velmi dobrý signál pro to, aby se situace na silnicích zlepšila a uklidnila.

Dá se říct, že to bylo poprvé, kdy soud jasně řekl, že dotyčný použil auto jako zbraň?

Nejsem si jistý, zda se takový případ neodehrál někdy v minulosti. Ale co já vím, tak šlo o první rozsudek, kdy byl automobil právně označen jako zbraň, která byla zneužita.

Trpišovský stanul po dvou letech před soudem, vinu necítíVideo: Novinky

Kdyby byl odsouzen Aleš Trpišovský, posun by spočíval především v tom, že by i samotné výpovědi svědků mohly posloužit jako důkaz v takto závažné věci?

Já se nechci vyjadřovat ke konkrétnímu případu, ale výpovědi svědků samozřejmě mohou v takovém případě, jako byl třeba ten pana Laciny, nahradit videozáznam. Je to poněkud obtížnější, ale výpovědi svědků, pokud korespondují s objektivní situací, mohou být takovým důkazem.

Luboš Lacina vytlačil auto ze silnice. Archivní videoVideo: TV Prima

Druhým výrazným rozdílem obou kauz je charakteristika obžalovaných. Zatímco o Lacinovi dopravní psycholog Martin Kořán prohlásil, že by klidně mohl dělat řidiče autobusu, o Trpišovském znalci řekli, že za volant v podstatě nepatří…

Kdybychom vycházeli z toho, jak byli posouzeni znalci z oboru klinické psychologie se zaměřením na dopravu, pak ten rozdíl mezi oběma skutečně je.

Ve středu jste navrhl jako důkaz záznamy z různých policejních útvarů, kam se hlásili lidé s podobnými zkušenostmi s Trpišovským, jako měli poškození. O jaké případy šlo?

Vzhledem k tomu, že pan předseda nepřipustil provedení tohoto důkazu, tak se k němu nemohu vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám