Hlavní obsah

Argentina chce znárodnit ropnou firmu YPF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires
Aktualizováno

Argentinská vláda udělala v pondělí první kroky k převzetí ropné společnosti YPF, kterou kontroluje španělská skupina Repsol. Vláda oznámila, že předloží Kongresu návrh zákona zaměřeného na znárodnění YPF. Španělsko přitom již minulý týden pohrozilo Argentině v případě znárodnění tvrdou odvetou.

Foto: Susana Vera , Reuters

Znak společnosti Repsol

Článek

Plány na ovládnutí největší argentinské ropné firmy YPF už před časem oznámila prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner. Zestátnění YPF má umožnit zemi získat kontrolu nad produkcí ropy. Důvodem převzetí má být, že firma málo investovala do místních ropných polí a nezvýšila svoji výkonnost a nezvýšila produkci ropy na export. Má pronajatá největší ropná pole v zemi.

Podle návrhu zákona by centrální vláda měla po znárodnění vlastnit 51 procent YPF a zbývajících 49 procent bude rozděleno mezi vlády jednotlivých regionů.

Repsol drží 57 procenta akcií YPF, která byla zprivatizována v roce 1993.  Po oznámení plánu na znárodnění akcie YPF na newyorské burze ztratily 18 procent.

Španělský ministr průmyslu José Manuel Soria minulý týden varoval, že zestátnění dcery Repsolu bude mít závažné dopady: „Španělská vláda hájí všechny španělské zájmy doma i v zahraničí.“ Argentina se může v případě znárodnění stát "mezinárodním vyděděncem“.

Kvůli plánům na znárodnění si už minulý týden povolal španělský ministr zahraničí Jose Manuel Garcia-Margallo argentinského velvyslance v zemi Carlose Bettiniho.

Pro Repsol je YPF velmi důležitá, protože se na celkových rezervách ropy a zemního plynu, jimiž Repsol disponuje, podílí asi ze 42 procent. Podle odhadů má Repsol celkové rezervy kolem 2,1 miliardy barelů ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám