Hlavní obsah

Čína nebude transplantovat orgány popravených, byly nekvalitní

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína v pátek oznámila, že nebude dál transplantovat orgány popravených. Byla kvůli tomu terčem kritiky ze zahraničí. Čínská vláda ale podle BBC uvedla, že důvodem není kritika, ale nízká kvalita těchto orgánů.

Foto: Profimedia.cz

Počet transplantací celosvětově roste

Článek

Humanitární organizace Čínu obviňovaly, že nutí vězně, aby souhlasili s poskytnutím orgánů pro transplantace. Čína to popírala, uváděla, že jde o jejich dobrovolné rozhodnutí. Dvě třetiny orgánů jsou zřejmě od popravených. [celá zpráva]

„Rozhodnutí odstoupit od dárcovství od odsouzených vyjadřuje názor vlády,“ řekl ministr zdravotnictví Chuang Ťie-fu a dodal, že u vězňů jsou časté infekce, což ovlivňuje úspěšnost transplantací.

Nyní Čína plánuje vytvořit registr dárců orgánů. Ročně se v zemi uskuteční jen 10 000 transplantací, i když by náhradu orgánů odhadem, potřebovalo půldruhého miliónu lidí.

Ministr agentuře Nová Čína sdělil, že v některých oblastech už registr běží. Přiznal však, že v někde se nedostává transplantátů, protože je lidé odmítají věnovat kvůli víře, že člověk musí být pohřben v celku.

Reklama

Výběr článků

Načítám