Hlavní obsah

Za krádež století padly devítileté tresty

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za "krádež století" odsoudil v úterý Městský soud v Praze uprchlého pracovníka firmy G4S Františka Procházku a jeho komplice Milana Čermáka. Oba poslali soudci na devět let do vězení.

Foto: Novinky

Procházka je stíhán jako uprchlý.

Článek

Zhruba půlmiliardovou škodu musí oba odsouzení uhradit dvěma britským společnostem, společnosti G4S musí zaplatit 918 tisíc korun. Řádově statisícové částky v korunách, tisíce EUR a dolarů, které policie zajistila na různých bankovních účtech Milana Čermáka, soud zabavil, stejně jako vůz a počítač, jež pachatelé používali.

Jednoznačné důkazy

„Důkazy jsou podle nás jednoznačné,“ zdůvodnila předsedkyně senátu městského soudu Veronika Čeplová rozsudek. U Procházky odmítla jakoukoli pochybnost o vině. „Nevím, co by mělo být jasnějšího. Z kamer je evidentní, že začal kameru zakrývat, brát peníze, potom vozík, dávat peníze do tašek a odvážet. Role Procházky byla nezastupitelná a byla v přímém přenosu nafilmována,“ uvedla soudkyně.

Senát dospěl k přesvědčení o vině i u komplice Čermáka. Kromě pachových stop ho usvědčují i záznamy o telefonické komunikaci z místa činu. Také teorii o tom, že důkazy o přípravě krádeže a maskování auta firemními logy Čermákovi někdo do počítače podstrčil, soudci neuvěřili.

Vše bylo přepečlivě naplánováno do detailů a bezchybně provedeno.
soudkyně

Procházka neměl důvod Čermáka do zločinu namočit, když by tím sám sobě nijak nepomohl. Policie sice mohla s počítačem později manipulovat, podle znalců ale až v době, kdy už byly všechny důkazy použité v procesu dávno zajištěny.

„Vše bylo přepečlivě naplánováno do detailů a bezchybně provedeno,“ zhodnotila soudkyně Čeplová práci zlodějů. Stejné tresty dostali podle ní proto, že jejich podíl na krádeži byl stejný.

Přitěžující okolnosti

Oba mají na kontě také přitěžující okolnosti, Čermák svou dřívější kriminální minulost, Procházka fakt, že se činu dopustil jako zaměstnanec bezpečnostní agentury, který měl naopak dbát na bezpečnost svěřených peněz. „Zohlednili jsme i to, že se nenašla ani koruna z ukradených peněz,“ dodala soudkyně.

Obhájce Čermáka Jiří Teryngel podal proti rozsudku na místě odvolání, verdikt tak není pravomocný. Ostatní účastníci si ponechali lhůtu pro odvolání.

Foto: Josef Koukal, Právo

Odsouzený Čermák (zcela vpravo) si vyslechl rozsudek.

Státní zástupkyně pro pachatele žádala tresty na horní hranici trestní sazby, tedy kolem deseti let. Při krádeži v prosinci 2007 zmizela z bezpečnostní agentury G4S v Praze 3 půlmiliarda korun. Z krádeže byli obžalováni 37letý bývalý zaměstnanec agentury František Procházka, který je stíhán v nepřítomnosti jako uprchlý, a jeho známý, 53letý Milan Čermák.

Podle žalobkyně se Městskému soudu v Praze podařilo shromáždit dostatek nepřímých důkazů, aby byli oba muži odsouzeni.

V případě Procházky, který sloužil přímo u trezorů bezpečnostní firmy, jde o kamerové záznamy prokazující, že uprchlý zaměstnanec byl v době krádeže přítomen na pracovišti, odkud peníze zmizely, a dále svědecké výpovědi zaměstnanců agentury. „Na krádeži se podílel a musel mít nejméně jednoho spolupachatele,“ uvedla státní zástupkyně v závěrečném návrhu. Tím měl být podle obžaloby Procházkův známý Čermák. Právě on měl řídit vozidlo označené logy G4S, které do firmy pro lup přijelo.

„V jeho případě nejsou takové důkazy, jako například kamery, které by ho na místě činu zachycovaly,“ přiznala žalobkyně. Čermáka však podle ní dostatečně usvědčují pachové stopy zajištěné ve voze a nález fotografií vozidel a firemních log G4S v jeho počítači.

„Chtěl bych jenom říct, že ty peníze jsem neukrad, to je všechno,“ omezil se Čermák ve své závěrečné řeči na jedinou větu.

Obžaloba prý stojí na vodě

Jeho obhájce Jiří Teryngel je přesvědčen, že celá obžaloba stála na vodě. „Policie od začátku podřizovala vyšetřování jediné verzi, že spolupachatelem je Čermák,“ uvedl advokát. Podle něj je pravděpodobné, že vozidlo řídil někdo třetí, případně že spolupachatelů bylo ještě víc.

„Prověřovala policie možnou účast někoho zevnitř firmy?,“ tázal se Teryngel. Poukázal na to, že ve vozidle nebyl nalezen žádný Čermákův otisk prstů a pachovou stopu mohl do auta někdo umístit záměrně.

To by však podle státní zástupkyně nedávalo žádnou logiku. „Procházka neměl důvod očernit Čermáka. Muselo mu být jasné, že bude po svém útěku stejně stíhán,“ uvedla Žalobkyně.

Ovšem i obhájce uprchlého Procházky Pavel Šprynar je přesvědčen, že jeho klient nic nespáchal. „Pracoviště G4S bylo tak špatně zabezpečené, že stačilo vzít tašky a pro peníze si dojít,“ uvedl advokát. Podle něj soud dostatečně nezjistil ani to, kolik peněz v trezorech firmy bylo předtím, než Procházka nastoupil 1. prosince 2007 službu.

Přesná výše ukradené částky není známá

Není tak údajně jasné, kolik peněz bylo vůbec ukradeno, protože škody vyčíslovaly až různé bankovní ústavy, které měly mít své prostředky u firmy uložené. Podle Šprynara záznamy z kamer dosvědčují pouze to, že Procházka byl v inkriminované době na pracovišti, možnost ukrást peníze však údajně měli i další zaměstnanci firmy.

Krádež století v žižkovské pobočce firmy G4S se odehrála během sobotní služby. Procházka, který zde pracoval jako strážný, měl podle obžaloby vpustit do areálu falešné služební auto řízené Čermákem a naložit ho kontejnery plné igelitových tašek s penězi z trezorů, k nimž měl přístup. Sám pak zmizel, den po krádeži ho měly zachytit kamery na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám