Hlavní obsah

Slyšel jsem hlasy, hájí se u soudu útočník

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pachatelova schizofrenie a závislost na drogách jsou zřejmě jediným vysvětlením jinak stěží pochopitelného útoku, při němž letos v srpnu v parku v pražských Stodůlkách napadl 32letý Boris Dankanič dvě nezletilé děti železnou tyčí. Případem se začal v pondělí zabývat Městský soud v Praze.

Foto: Michal Kamaryt, Právo

Justiční stráž přivádí dvaatřicetiletého Borise Dankaniče do jednací síně.

Článek

„Nechtěl jsem je zabít. Byla to zkratka,“ přiznal se už v létě policistům Dankanič. U soudu znovu vypovídat odmítl a senát odkázal na svou původní výpověď.

„Mrzí mě, co se stalo,“ byla jediná slova, jimiž svůj čin u soudu komentoval. K útoku došlo 26. srpna kolem čtvrté hodiny odpoledne u Nepomuckého rybníka. Čtrnáctiletý chlapec a třináctiletá dívka se podle svědků objímali a líbali na stráni u nedalekého křoví. Dankanič, který se kolem náhodou procházel, podle obžaloby začal dívce nadávat a poté na dvojici brutálně zaútočil 36 centimetrů dlouhou železnou tyčí. Po úderech do hlavy skončili chlapec i dívka s tržnými ranami v motolské nemocnici.

Roky nebral léky

Nevysvětlitelnou agresi vůči páru, který vůbec neznal, zdůvodňoval Dankanič policistům svou duševní chorobou. „Léčil jsem se se schizofrenií v Kosmonosích,“ uvedl do protokolu s tím, že v minulosti absolvoval pobyt i v léčebně v Horních Beřkovicích a ambulantně se léčil u mladoboleslavského psychiatra.

Poslední léta však nebral předepsané léky, v Praze žil jako bezdomovec, pil a užíval pervitin. Podle vlastních slov prý léky vysadil proto, že po nich slyšel vnitřní hlasy. „Jak jsem měl ten stav, tak jsem je chtěl praštit. Nevím proč,“ uvedl do policejního protokolu.

Podobné stavy u něj však pozorovali i policií vyslechnutí bezdomovci, kteří s ním sdíleli ubikaci v prostorách bývalé továrny Waltrovka. „Když byl sám, mluvil sám se sebou. Říkal, že slyší nějaké hlasy,“ uvedla vyslechnutá bezdomovkyně, podle které se dokonce Dankanič jednou pokoušel před svými halucinacemi „ujet na kole do ciziny“.

Osmkrát soudně trestán

Podle bezdomovců Dankaniče uváděly do zuřivosti zvlášť líbající se páry, protože sám neměl žádnou partnerku.

„Říkal, že se pořád někde někdo líbá a muchluje, že ho to rozčiluje,“ uvedla jeho spolubydlící. Státní zástupkyně Radka Miclíková viní Dankaniče z výtržnictví a pokusu o těžké ublížení na zdraví, za který hrozí pachateli až dvanáct let vězení. „Budu žádat mírnější kvalifikaci,“ uvedla obhájkyně útočníka Eva Nová s tím, že podrobněji se k případu zatím vyjadřovat nebude.

Dankanič byl v minulosti již osmkrát soudně trestán, vesměs pro majetkovou trestnou činnost. Teprve letos v listopadu ho Obvodní soud pro Prahu 5 odsoudil na 16 měsíců do vězení souhrnným trestem za útok na strážníka v Praze a předchozí výtržnost v Karlových Varech. Znalce, kteří by měli posoudit mimo jiné Dankaničův duševní stav, vyslechne soud v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám