Hlavní obsah

Podezřelý policista z Toflova gangu stanul před soudem

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Městský soud v Brně začal projednávat případ trestného činu podvodu. Mimořádný zájem o záležitost vyvolal fakt, že na lavici obžalovaných usedl Miloš Almásy. Bývalý elitní policista, který údajně patřil do již známého „Toflova gangu“. Tedy do skupiny šestice mužů, kteří mají mít na svědomí rozsáhlou organizovanou trestnou činnost. Část z nich jsou bývalí policisté.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Miloš Almásy

Článek

Kromě Almásyho skončili za mřížemi ještě Rudolf Setvák, bývalý pracovník inspekce a zástupce vedoucího územního odboru policie Brno-venkov, někdejší detektivové Eduard Slanina a Petr Křipský, a dva lidé mimo policejní prostředí – Eduard Polák a Zdeněk Olah. Členem gangu, dokonce možná jeho hlavou, měl být další expolicista a podnikatel z Brna Milan Tofl, kterého loni v červnu zatím neznámý pachatel zastřelil u jeho domu v Brně-Žebětíně.

Někdejší detektiv jihomoravské hospodářské kriminální policie a pozdější pracovník advokátní kanceláře Miloš Almásy se měl podle obžaloby dopustit podvodu s Romanem Veleckým, rovněž bývalým kriminalistou jihomoravské policejní správy. Oba údajně slíbili podnikatelce Věře Koudelkové, že u policie ovlivní vyšetřování úvěrového podvodu v její prospěch. Podle obžaloby za to dostali 270.000 korun.

Před soudem ani jeden z obžalovaných nevypovídal. Oba však vinu odmítli. Podle předchozích čtených výpovědí se hájí tím, že skutečně se ženou jednali, ale pouze v běžném zastoupení pro advokátní kancelář, pro kterou byly také určeny požadované peníze.

Při vystoupení Koudelkové, které oba muže vlastně udala, to vypadalo, jakoby před soudem, kde musela kvůli údajným zdravotním potížím sedět, nechtěla konkrétně ukázat na toho, komu peníze dala a proč. Žena je totiž znovu souzena pro další úvěrový podvod a mohla by být podezřelá i z uplácení.

Podnikatelka však nakonec soudu jako svědkyně řekla, že za vyřešení případu chtěli muži půl milionu. Z toho 200.000 korun prý mělo jít policejní vyšetřovatelce Katarině Krajčové. Krajčová odmítla, že by kdykoli převzala jakýkoli úplatek i že by vyšetřování vedla ve prospěch podnikatelky s tím, že věc ani ovlivnit nemohla a pouze postupovala podle pokynů státní zástupkyně.

U soudu také zaznělo, že podnikatelka byla nakonec za úvěrový podvod pravomocně odsouzena, což bylo zřejmě i důvodem toho, že se Almásy i jeho kolega ocitli na lavici obžalovaných. Soudce po výslechu obou svědkyň případ odročil na říjen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám