Hlavní obsah

Český lékař vedl v USA transplantaci obličeje

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Transplantaci celého obličeje mladému muži provedl v USA v minulých dnech pod vedením českého chirurga Bohdana Pomahače tým lékařů v Brigham and Women's Hospital (BWH) v Bostonu ve státě Massachusetts v USA. V pondělí o tom informovala nemocnice na svých webových stránkách.

Článek

Podle informací nemocnice se na více než patnáctihodinovém zákroku podílel tým více než 30 lékařů, anesteziologů, zdravotních sester a dalšího personálu. Pacient získal při operaci kompletní obličej, včetně nosu, rtů, svalů, obličejové animace a nervů.

Pacient Dallas Wiens neměl obličej od roku 2008 po úrazu elektrickým proudem. Přišel o nos, oči, dýchal speciální trubičkou zavedenou do krku. Totožnost dárce nemocnice nezveřejnila.

Lékaři měli k dispozici fotografie muže před úrazem, přesné podoby ale dosáhnout nebylo možné. Podle nich bude výsledek napůl mezi dárcem a původní podobou.

Wiens i po operaci zůstane slepý, navíc bude mít sníženou citlivost v levé polovině obličeje.

Český lékař Bohdan Pomahač vedl tým specialistů v Bostonu již při transplantaci obličeje v dubnu 2009, která byla na světě v pořadí sedmou, v USA teprve druhou. Mezi pacienty doktora Pomahače se dostala i žena, která byla v únoru 2009 napadena šimpanzem, žijícím jako ochočené zvíře v domácnosti její přítelkyně. Šimpanz jí kompletně zničil obličej a zároveň jí ukousl obě ruce.

Pomahač vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, pochází z Ostravy, s rodinou bydlí v Prostějově.

Reklama

Výběr článků

Načítám