Hlavní obsah

Volby v Českém Těšíně se musí opakovat

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Těšín
Aktualizováno

Ostravský krajský soud v pondělí rozhodl, že se budou opakovat komunální volby v Českém Těšíně. Potvrdila to mluvčí radnice Dorota Havlíková. Důvodem je kupčení s hlasy voličů. Za hlas pro stranu SOS pro Český Těšín, kterou ve volbách vedl bývalý spolupracovník StB Marián Kuś, měli voliči dostávat odměnu ve výši několika stovek korun. Volby se budou opakovat v celém městě, které má na 26 000 obyvatel.

Svědek potvrzuje, že v Českém Těšíně dostal peníze za volbyVideo: ČTK

 
Článek

„Soud konstatoval, že jednoznačně docházelo k nakupování hlasů voličů. Bylo to tak masivní, že to narušilo průběh voleb. Soud konstatoval, že k nakupování hlasů docházelo ve prospěch SOS pro Český Těšín, zároveň se ale nepodařilo prokázat, že by se na tom podíleli samotní členové kandidátky,“ shrnula závěr soudu Havlíková.

Dodala, že po vyhotovení písemné verze soudního verdiktu bude mít ministerstvo vnitra 30 dnů na vyhlášení termínu nových voleb ve městě. „Město bude do té doby fungovat v provizoriu pod vedením minulé městské rady,“ dodala.

Svědci skupování hlasů potvrdili

Jednání se konalo přímo v budově těšínské radnice, kde soud zřídil provizorní jednací síň, aby nemusel desítky účastníků řízení a svědků předvolávat až do Ostravy. Už během prvních minut jednání předseda senátu přečetl písemné vyjádření volebních komisí i svědků, kteří skutečně potvrdili, že k nabídce peněz za hlas pro tuto stranu docházelo a že řada voličů peníze skutečně inkasovala. Strana SOS pro Český Těšín nakonec získala šest mandátů v 27členném zastupitelstvu.

Následně soud vyslechl několik svědků osobně. Všichni tyto praktiky potvrdili. „Viděl jsem skupinu Romů, kterým někdo vyplácel peníze z auta. Pak přišli lidé s přenosnou urnou, do které ti lidé házeli lístky,“ řekl jeden ze svědků.

Další žena řekla, že nabídku 300 korun za hlas pro stranu SOS pro Český Těšín dostala od asi čtyřicetiletého muže v době, kdy šla domů z nákupu. Podobně vypovídali i další svědci. Někteří potvrdili i to, že peníze skutečně dostali.

Marián Kuś ale u soudu odmítl, že by skupování hlasů organizoval, podle něj si to svědci vymysleli. Na dotaz, jaký by pro to mohli mít důvod, řekl: „Na to se zeptejte jich.“

Foto: Aleš Honus, Právo

Marian Kuś u pondělního soudu

Peníze se nabízely i na internetu

Žalobu na průběh voleb v Českém Těšíně podaly společně čtyři strany - Hnutí pro Těšín, Strana zelených TOP 09 a Nestraníci. Ve městě se podle nich kupovaly hlasy voličů. Zástupci radnice již dříve upozornili na to, že za skupováním hlasů stojí strana SOS pro Český Těšín, kterou vedl Marian Kuś. Strany tvrdí, že volby nebyly regulérní, a požadují jejich opakování.

Nabídka několika stokorun za hlas se před volbami objevila i na sociální síti Facebook.

Minulý týden se skupováním hlasů v Krupce na Teplicku podle ČTK zabýval ústecký soud. Rozhodl o neplatnosti voleb ve třech okrscích Krupky. Volby se tam tak budou opakovat. [celá zpráva]

Pět stran soud upozornilo na kupčení s hlasy sociálně slabých a jejich svážení do volebních místností. Soud svoz voličů vyhodnotil jako nepovolenou agitaci. Samotné nakupování hlasů ale podle něj nezákonné není. Podle zdůvodnění soudu "pojetí volební kampaně obchodně-tržním způsobem spočívajícím v předávání finanční odměny za příslib hlasování určitým způsobem, není jednáním, které by představovalo nějaké porušení volebního zákona".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám