Hlavní obsah

Solární superbouře ohrozí v roce 2013 pozemskou infrastrukturu

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2013 hrozí podle NASA planetě Zemi silná sluneční aktivita, která vyvolá solární superbouři schopnou vyřadit nejen komunikační a navigační satelity, ale také rozvody elektrické energie, dopravní a bankovní systémy a také osobní elektroniku jako jsou počítače nebo mobilní telefony.

Článek

Sluneční energie stoupá a klesá v cyklech dlouhých přibližně 22 let. Zároveň počet erupcí roste a klesá v jedenáctiletých cyklech. A právě v roce 2013 vyvrcholí oba cykly najednou. Jejich kombinace tak podle všeho povede k vyvolání solární superbouře doprovázené extrémní radiací.

Následkem tohoto souběhu mohou rozsáhlé části světa postihnout výpadky v dodávkách elektrické energie na dlouhé měsíce. Odborníci upozorňují, že především Británie a severoevropské státy mají poměrně křehkou rozvodnou síť.

Podobné shody přicházely i dříve, ale nikdy v minulosti nebylo lidstvo natolik závislé na elektronických přístrojích, které může enormní dávka radiace přetížit a vyřadit.

"Víme, že se to blíží, ale nevíme, jak moc to bude zlé," citoval server Telegraph ředitele divize NASA zaměřené na fyziku Slunce Richarda Fishera. "Naruší to komunikační zařízení jako jsou satelity i navigace v autech, vzdušnou dopravu , bankovní systém, počítače, veškerou elektroniku. Velké oblasti budou bez elektřiny a náprava škod bude složitá a vyžádá si delší dobu."

Jde o dosud nejvážnější varování, které NASA kvůli sluneční aktivitě vydala.

Některé systémy se preventivně vypnou

Zabezpečit veškerou infrastrukturu není před takovou superbouří možné, ale měl by být proto podle Fishera vypracován systém včasné výstrahy jako před hrozícím hurikánem, který by rozsah škod omezil. Znamenalo by to preventivní vypínání vybraných systémů a rozvodů. Některé satelity je pak možné převést do režimu "spánku".

Fisher odhaduje, že solární superbouře by v případě nečinnosti způsobila ohromné hospodářské škody, které by dvacetkrát převýšily škody způsobené hurikánem Katrina v New Orleans v roce 2005, ty tehdy činily 125 miliard dolarů. Superbouře by tak mohla způsobit škody za dva a půl biliónu dolarů (50 biliónů Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám