Hlavní obsah

Na Paroubkově Ústecku proběhl další pokus o hromadný nábor členů ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Severočeský podnikatel Tomáš Horáček, který čelí u soudu obžalobě z dvojnásobného podvodu, ve čtvrtek opět asistoval u dalšího pokusu o hromadný náboru členů do ČSSD. Tentokrát ve stranické buňce v Litoměřicích, kde se řešilo přijetí zhruba padesátky lidí. Někteří účastníci hovořili o motivaci pomocí slibu jízdy limuzínou nebo bohatého rautu. Mluvilo se i o třech stech korunách za účast.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Tomáš Horáček (vpravo)před litoměřickou Kolibou, kde se konala schůze ČSSD.

Článek

Náborová akce přesto nakonec zkrachovala, lidé se postupně rozprchli a schůze nebyla usnášeníschopná.

Akce v litoměřické restauraci Koliba začala v sedm hodin večer. Na schůzi ČSSD dorazily desítky mladých lidí ve věku kolem dvaceti let.

Během dne se objevila na síti Facebook pobídka, aby mladí lidé přišli, a to i s lákavou motivací, že za účast je čeká odměna v podobě tří set korun. Tato částka se probírala i před volbami, když se hovořilo o placených diskutérech a tleskačích ČSSD v televizních a rozhlasových debatách. V této souvislosti ostatně padalo Horáčkovo jméno.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Tomáš Horáček před litoměřickou Kolibou v kruhu svých známých

Jsem sympatizant, tvrdil Horáček

Horáček v růžovém triku s límečkem byl v Litoměřicích přítomen i s příznivci, které si přivedl. Tento podnikatel přitom už není členem ČSSD, právě po skandálech s náborem členů ve straně skončil. „Jsem tu jako sympatizant,“ tvrdil novinářům Horáček, který v tu chvíli držel v ruce štos vyplněných přihlášek do ČSSD. Ty se okamžitě snažil zakrýt a tvrdil, že jsou prázdné.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Na schůzi ČSSD lákala i tato tabule před litoměřickou Kolibou

Přítomná suita se pak snažila zabránit žurnalistům ve vyfotografování Horáčka. Členové přitom tvrdili, že nejsou příznivci strany, ale bodyguardi. Podnikatel se také pokoušel vysvětlovat své aktivity s náborem členů. „Mám v kraji tisíce přátel,“ tvrdil. A do toho novinářům vyprávěl, že prý nikdy za vstup do ČSSD nikomu neplatil. Přiznal ale, že mladým lidem jízdu limuzínou nabízí, prý proto, aby si vyzkoušeli, jaké to je.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Mladík z Horáčkovy suity se novinářům ve fotografování podnikatele snažil zabránit.

Na stranickou schůzi kráčela například skupina romských žen, která se ptala: „Kde je tady ta ČSD“. Samotný Horáček ještě před schůzí udílel rady. „Oblékněte se, nahoře je zima,“ halekal před Kolibou. „Mně nalákal před půl rokem,“ vyprávěl pak mladík z přítomné skupinky.

Byl jsem kontaktován živnostníkem. Nabízel mi, že když přivedu deset nových lidí, uspořádají mi raut se steaky a pitím a ČSSD to zaplatí.
člen ČSSD

Podivná akce vyvolávala i odpor, někteří dlouholetí členové soc. dem. dávali najevo své opovržení z toho, co se v jednacím sále děje. „To už je vrchol. Pohár přetekl,“ uvedla jedna z členek ČSSD. Podle informací Práva nebyla ani dodržována doporučení Lidového domu, aby zájemci o členství řekli své jméno a proč se do strany hlásí.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Pohled do jednacího sálu v litoměřické Kolibě, kde se řešil hromadný nábor členů a komunální kandidátka.

Někteří mladí členové ČSSD, kteří se akce zúčastnili, pak dokonce v bezpečném ústraní s novináři promluvili. Ovšem obavy je vedly k tomu, že nechtěli uvést svá jména. „Byl jsem kontaktován živnostníkem. Nabízel mi, že když přivedu deset nových lidí, uspořádají mi raut se steaky a pitím a ČSSD to zaplatí,“ uvedl jeden z mladých členů strany.

Popsal také, že na čtvrteční litoměřické schůzi ČSSD probíhalo řízené hlasování. Ostatně, šlo o důležitou schůzi. Schvalovala se komunální kandidátka, která byla na programu stejně jako nakonec zkrachovalý nábor.

Příspěvky hradí jiní

Další mladý člen prozradil, že za ně nutné stranické příspěvky platí naháněči. Do ČSSD vstoupil právě ve čtvrtek, výzvu si přečetl na Facebooku. „Slibovali hory doly,“ poznamenal. Celá čtvrteční šaráda může mít ještě dohru v pondělí, kdy zasedá vedení ústecké krajské ČSSD.

O Horáčkovi se v Litoměřicích hovořilo jako o pravé ruce šéfa ústecké soc. dem. Petra Bendy. Ten má zase blízko s volebnímu lídru v kraji, odcházejícímu předsedovi strany Jiřímu Paroubkovi. A právě v pondělí by se Bendův další osud mohl dostat na pořad jednání. Ostatně na litoměřické taškařici byla přítomna stranická krajská kontrolní komise.

Znechucení nezakrýval bývalý člen okresní stranické buňky Michal Gavurník. „Je to špína, která poškozuje ČSSD před veřejností. Nemohu říci, že jsem členem ČSSD, aniž bych se styděl. Absolutně s tím nesouhlasím,“ komentoval prapodivnou schůzi soc. dem. v litoměřické Kolibě.

Reklama

Výběr článků

Načítám