Hlavní obsah

Německo zvažuje zrušení branné povinnosti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda se chystá výrazně omezit výdaje na armádu, přičemž by došlo i na zrušení povinné branné povinnosti. Podle médií ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg v blízké době navrhne zeštíhlení armády o sto tisíc příslušníků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V Bundeswehru v současnosti slouží čtvrt miliónu příslušníků. Podle zdrojů z armády i vlády plánuje Guttenberg ročně ušetřit miliardu eur (téměř 26 miliard korun). Na 400 miliónů eur ročně se přitom odhadují náklady na brannou povinnost, o jejímž zrušení se uvažuje.

Německo už dříve armádní rozpočet zeštíhlilo a v současnosti ho má druhý nejnižší na hlavu ze skupiny zemí G8 hned po Japonsku. Po propuštění sto tisíc vojáků by německá armáda byla poloviční než před šesti lety.

Guttenberg zatím záměr nepotvrdil. „Pracujeme na více scénářích,“ řekl s tím, že ale neexistují žádná tabu.

Zatímco je 76 procent Němců pro seškrtání výdajů na armádu, většina se staví proti zrušení branné povinnosti. Podle mnohých je to dobrý kontrolní mechanismus. Argumentují, že samotná armáda v minulosti nezabránila nacistům v nástupu k moci.

K vytvoření plně profesionální armády v Německu vyzývá léta NATO.

Němečtí branci nesmí být nuceni k účasti v zahraničních misích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám