Hlavní obsah

Tisíc maoistů zmasakrovalo v Indii sedmdesát vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Při mohutném útoku maoistických vzbouřenců v Indii bylo zabito 73 příslušníků indických milicí. Podle ministra vnitra státu Čhattísgarh jde o jeden z nejhorších útoků maoistů proti vládním silám v uplynulých letech. Dříve byl uváděn nižší počet obětí

Článek

"Zatím máme potvrzených 73 mrtvých při útoku. Dvě desítky byly zraněny," uvedl policejní důstojník Amreš Mišra.

Povstalci podnikli v oblasti tři útoky. Nejprve zaútočili na hlídku v pralesní oblasti Talmetla, kde mají maoisté jednu ze svých bašt. Poté zaútočili střelbou z ručních zbraní a minometů na kolonu centrální rezervy policejních sil (CRPF) v pralesní oblasti.

Mluvčí CRPF RK Vídž uvedl, že asi osmdesát milicionářů bylo napadeno tisícovkou vzbouřenců. Nejméně devět milicionářů bylo zraněno. Ty odvezly vrtulníky.

Nakonec maoisté napadli i třetí skupinu milicionářů, která přišla svým kolegům na pomoc. Boje stále pokračují.

Maoisté bojují už přes 40 let

Povstalci svými útoky reagují na vládní ofenzivu zahájenou loni v několika indických svazových státech. Varovali, že pokud nebude ukončena, zesílí své útoky. Naopak ministr vnitra P Chidambaram uvedl, že vládní síly zesílí svůj tlak, pokud se rebelové nevzdají násilí a nezačnou jednat.

Maoisté zahájili svůj boj v roce 1967. Útoky podnikají ve dvacítce indických států. Bojují za práva chudých a bezzemků. Chtějí zavést zemědělský komunismus po vzoru Mao Ce-tunga.

Podle indických zdrojů je v zemi asi 10 000 až 20 000 maoistů, které indické zdroje označují za "rudé teroristy".

V únoru jeden z maoistických vůdců navrhl vládě příměří, pokud armáda a policie zastaví ofenzivu, kterou zahájily koncem loňského roku s cílem vypudit povstalce z jejich skrýší. Ministerstvo vnitra tehdy dalo na vědomí, že povstalci nejprve musí skončit s útoky a nabídku učinit formálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám