Hlavní obsah

ČEZ zdolal další rekord, vydělal nejvíce v historii

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetický gigant ČEZ opět dokázal zvýšit svůj zisk. Nejvýdělečnější česká firma vykázala za loňský rok čistý zisk ve výši 51,9 miliardy korun. Meziročně si tak polepšila o deset procent. ČEZ to uvedl v pátek na svých internetových stránkách.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Generální ředitel energetické skupiny ČEZ Martin Roman

Článek

"Ke zvýšení čistého zisku přispěla zejména úspěšná obchodní strategie, tedy prodej elektřiny ještě před poklesem cen," uvedl ČEZ. Podle něj letošní výsledky budou o něco málo horší.

Očekávaný zisk je 46,7 miliardy korun, což je zhruba zisk vykázaný v roce 2008.

Z tiskové zprávy mimo jiné vyplývá, že energetický gigant jen v loňském roce investoval na 40 miliard korun, a to především do výstavby nových výrobních kapacit, do navyšování výkonu jaderných elektráren a do modernizace distribučních sítí.

Společnost zvýšila zisk i přes nižší spotřebu elektřiny. Zákazníci loni odebrali meziročně o 5,6 procenta proudu méně. "Poslední měsíce však naznačují, že propad poptávky již zřejmě narazil na své dno. Očekáváme, že po oživení ekonomiky se celková spotřeba vrátí zpět na dlouhodobý růstový trend. Pro letošní rok předpokládáme nárůst spotřeby zhruba o jedno procento,“ uvedl Alan Svoboda, ředitel divize obchod.

Výroba elektrické energie meziročně poklesla o 3,3 procenta na 65,3 terawatthodin, její prodej stoupl o 0,5 procenta na 75 terawatthodin. ČEZ nyní obsluhuje 9,2 miliónu zákazníků v rámci střední a jihovýchodní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám