Hlavní obsah

Berlusconi přišel o imunitu i s dalšími politiky, kteří unikali soudům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský ústavní soud ve středu zrušil zákon o imunitě vysokých vládních činitelů, když jej označil za odporující ústavě. Může tak být obnoveno vyšetřování případů premiéra Silvia Berlusconiho a tří dalších vysokých politiků, kteří se zákonem přijatým v roce 2008 kryli před soudním stíháním. S odvoláním na své zdroje to oznámila agentura ANSA. Verdikt by podle agentur mohl vyústit v tlak na Berlusconiho, aby odstoupil.

Foto: Reuters

Silvio Berlusconi

Článek

Podle agentury ANSA se pro neplatnost zákona vyslovilo všech 15 soudců ústavního soudu; ke zneplatnění zákona přitom stačila shoda osmi z nich. O neústavnosti zákona, který byl přijat loni v červenci, pouhých šest týdnů po nástupu Berlusconiho k moci, svědčí to, že odporuje ústavnímu principu rovnosti občanů před zákonem, a že ústavní zákon nemůže být modifikován běžným zákonem.

Zákon nazývaný Alfanův podle ministra spravedlnosti Angelina Alfana, který jej navrhl, pozastavuje všechny soudní procesy proti čtyřem nejvyšším státním činitelům na dobu jejich funkčního období.

Premiéru Berlusconimu nyní hrozí především obnovení procesu za údajné podplácení britského právníka Davida Millse, který podle žaloby pomohl falešnou výpovědí premiérovu mediálnímu koncernu Mediaset uspět v procesu kvůli daňovým únikům. Mills prý za svou výpověď dostal podle některých zdrojů 600 000 dolarů (asi 10,5 miliónu Kč).

Berlusconi chce vládnout dál

"V každém případě setrvám ve funkci do konce volebního období a zůstanu věrný mandátu od voličů," řekl již v úterý Berlusconi v očekávání pro sebe negativního výsledku. V římském vládním paláci podle médií zavládla v úterý nervozita a mluvilo se prý o možných předčasných volbách.

Berlusconi byl dosud stíhán ve zhruba desítce případů pro korupci, daňové úniky, podvodné účetnictví či nelegální financování politických stran. V první instanci byl několikrát odsouzen, ale při odvolání byl vždy nakonec osvobozen, nebo byl již případ promlčen.

Reklama

Související témata:

Související články

Berlusconi se po sérii skandálů rozhodl hubnout

Italský premiér Silvio Berlusconi, kterému v posledních měsících znepříjemňovaly život skandální reportáže o jeho soukromém životě, se rozhodl, že shodí pár...

Jsem superman, prohlásil Berlusconi

Italský premiér Silvio Berlusconi se pochválil za to, co všechno se mu za 15 měsíců jeho vlády povedlo. Jsem superman, prohlásil.

Výběr článků

Načítám