Hlavní obsah

Útočník na Topolánka byl na pohřbu Kočky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kauza útoku na předsedu ODS Mirka Topolánka se čím dál více zamotává. Ukazuje se, že jeden z útočníků dělal ochranku na loňském pohřbu Václava Kočky mladšího. Ten byl zastřelen v pražské restauraci Monarch po křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Článek

Velkolepý pohřeb Václava Kočky mladšího se konal loni v říjnu. Člen známé rodiny Kočkových byl zastřelen hoteliérem Bohumírem Ďuričkem v prostorách restaurace Monarch po křtu Paroubkovy knihy "Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata“.

Jak se nyní ukazuje, při srovnání fotografií a videozáznamů, jedním z členů ochranky na Kočkově pohřbu byl jeden z útočníků, kteří minulý týden v pátek zranili v Hustopečích šéfa ODS Topolánka.

Podle informací Práva mělo být úlohou zmíněného útočníka na Kočkově pohřbu lustrovat, kdo může, popřípadě nemůže na smuteční akt vstoupit.

"Nemám k tomu žádný komentář, určitě to policie všechno vyšetří," reagoval Paroubek. Na dotaz, zda v tom spatřuje nějakou souvislost, dopověděl: "Myslíte s mým věncem, který tam byl také?"

Foto: René Volfík, ČTK

Člen ochranky na pohřbu Václava Kočky mladšího.

Majitel agentury: Můj člověk to rozhodně není

Ochranu na Kočkově pohřbu přitom zajišťovala pražská bezpečnostní agentura VIP Service Prague. Ta na pohřeb, který se konal na Praze 6, vyslala několik desítek mužů. Majitel bezpečnostní agentury Zdeněk Zahradník se zná s rodinou Václava Kočky tři desítky let.

Podle Zahradníka ale vyfotografovaný muž nejspíš není oficiálním zaměstnancem žádné bezpečnostní agentury.

"Můj člověk to rozhodně není, máme 24 pracovníků, kteří chodí v oblecích, nejsou holohlaví a vystupují velmi spořádaně,“ řekl Právu Zahradník. "Na pohřbu Václava Kočky mladšího se objevili i další najatí pořadatelé, kteří od našich lidí dostávali instrukce. Konkrétně tento pán, kterého znám od vidění i z jiných akcí, měl hlídat parkoviště,“ vysvětlil majitel agentury.

VIP Service si najímá na větší akce běžně lidi i od jiných agentur, Zahradník je však přesvědčen, že dotyčný nepracuje ani pro jednu z nich. "Lidé jako on, to jsou takoví nabušenci, kteří šestkrát týdně cvičí a tři dny jsou najatí po večerech třeba na hlídání nějakého nočního podniku. Naši zaměstnanci musejí znát jazyky, většinou jsou to bývalí policisté nebo vojáci,“ dodal Zahradník.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dva muži, kteří se přiznali k útoku na Mirka Topolánka.

"Na pohřbu svého bratra jsem byl v takovém stavu, že jsem ani nevěděl, kdo je tam z příbuzných, natož, abych se staral o nějaké pořadatele na parkovišti,“ řekl Právu Jan Kočka. "Těchhle hochů běhá po Praze spousta a nechávají se najímat na jakoukoli práci, když jim někdo zaplatí,“ dodal podnikatel.

Václav Kočka starší je dlouholetým Paroubkovým přítelem. Manželé Paroubkovi se loňského pohřbu nezúčastnili kvůli zaneprázdnění, poslali ale smuteční věnec.

První místopředseda ODS David Vodrážka informaci o účasti jednoho z útočníků na Kočkově pohřbu na dotaz Práva komentoval: "Jsem dalek toho s někým to spojovat. Na druhou stranu víme, že rodina Kočků je nějakým způsobem spřízněna se sociální demokracií, ale to je všechno, co k tomu řeknu.“ Podle Vodrážky by to měla být významná informace spíš pro orgány činné v trestním řízení. 

Podle serveru Týden.cz byli minimálně dva ze čtyř útočníků na Topolánka v 90. letech napojeni na neonacistické hnutí. "Máme v archivu jeho fotografii z března 1992, kdy se s ostatními neonacisty snaží napadnout anarchisty na Václavském náměstí," uvedlo hnutí Antifa o jednom ze čtveřice, která v pátek zranila šéfa ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám