Hlavní obsah

Čína má největší „kasičku“ na světě, jsou v ní dva bilióny dolarů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se opět pyšní jedním „nej“. Tentokrát jde o superlativum skutečně obdivuhodné, protože asijská země disponuje největší finanční rezervou v cizí měně. Podle tamní centrální banky přesáhla rezerva dva bilióny dolarů, tedy v přepočtu více než 37 biliónů korun. Ve středu o tom informovala BBC.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Článek

Podle banky měnová rezerva narostla od loňského června o 17,8 procenta na rekordních 2,13 biliónu dolarů. To je dokonce dvakrát tolik, než jakou rezervu má Japonsko, které je co do velikosti měnových rezerv druhé na světě.

Podle BBC za tak obří sumou je zejména tok zahraničních investic, které do Číny houfně putují. Již dlouhodobě se uvádí, že právě nejlidnatější země světa se stane tahounem globální ekonomiky. Proto není divu, že spousty investorů sem směřují svoji pozornost.

Obří rezerva v dolaru je také jedním z důvodů, proč se vrcholní čínští představitelé vyslovují pro vytvoření nové světové rezervní měny. Dolar je totiž v posledních měsících nestálý a kvůli obrovskému zadlužení USA dlouhodobě oslabuje a podle odborníků v tomto trendu bude pokračovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám