Hlavní obsah

Když notebooky přebírají vládu nad stolními počítači

Novinky, Miloslav Fišer, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle statistik se v současnosti prodává více notebooků než stolních počítačů. Trend vzestupu přenosných počítačů začal již před několika lety, a tak nadešla chvíle se zamyslet, proč se tak děje. Určitě nejde jen o mobilitu, která je u mnohých prodávaných jedinců spíše sporná.

Foto: mas, Novinky

Stolní PC se už neprodávají tak dobře jako notebooky.

Článek

Notebook je jedním z technických symbolů moderní doby. Za posledních pět let klesly ceny tak nízko, že většina lidí už při koupi neuvažuje „jaký počítač“, ale spíš „zda počítač či laptop“. A v případě některých skupin obyvatel je volba téměř jistá. Tak třeba student dojíždějící do jiného města si asi nekoupí nepřenosnou změť drátů, ale sáhne po notebooku.

Notebook je jedním z technických symbolů moderní doby. Za posledních pět let klesly ceny tak nízko, že většina lidí už při koupi neuvažuje „jaký počítač“, ale spíš „zda počítač či laptop“. A v případě některých skupin obyvatel je volba téměř jistá. Tak třeba student dojíždějící do jiného města si asi nekoupí nepřenosnou změť drátů, ale sáhne po notebooku.

Nutno podotknout, že v prodejích se promítl velký zájem o netbooky, malé a lehké počítače, kde je slabší výkon většinou vyvažován vyšší výdrží na baterii a tedy i mobilitou. Naší malou procházku světem úspěchu notebooků začneme právě s nimi.

Foto: mas, Novinky

Pionýrem mezi netbooky je společnost ASUSTEK. Málokdo nezná značku Eee, která dnes zahrnuje i malé nettopy, stolní PC určené výhradně pro internet.

Netbook versus Notebook

Výkonnostní rezervy běžných počítačů umožnily vzniknout této větvi slabších a levnějších počítačů. Jejich použití se omezuje výhradně na kancelářské aplikace, ale ještě spíš na práci s internetem. Netbooky neprodávají výkon, prodávají skladnost, design a moderní styl. Ano, velkou roli zde hraje reklama a všeobecný buzz okolo nich.

Jak jinak si totiž lze vysvětlit, že lidé dobrovolně pracují na obrazovce s rozlišením 1024x600 bodů, kde si bez posouvání stránky nepřečteme ani kratší e-mail? Komfortem se tak vracíme do doby před patnácti lety, kde nejrozšířenější rozlišení SVGA (800x600) nabízelo pro práci shodné možnosti. Velké displeje jsou jedním ze základních předpokladů vyšší produktivity a vyššího uživatelského komfortu.

Foto: mas, Novinky

Stolní PC se postupně transformují v domácí centra multimédií a zábavy. Jak dlouho ale mohou soupeřit s konzolemi jako PS3 nebo Xbox360?

V tomto směru mají klasické notebooky zásadně navrch. V úhlopříčkách 12 až 13,3 palců nabízí rozlišení 1280x800 se kterým se pracuje daleko lépe. Je tedy cena důvod, proč se lidé poohlížejí po netboocích? Ano i ne. S rostoucí cenou se notebook přibližuje hmotností a výdrží baterie netbooku při zachování mnohem vyššího aplikačního výkonu i komfortu ovládání. Do něj můžeme zahrnout i větší množství konektorů či nadstandardní dokovací stanice.

Slovo notebook však dnes asociuje spíše 15palcové modely s hmotností kolem třech kilogramů (s příslušenstvím i 4 a více), které hodně topí a při troše štěstí jim dojde baterie až po hodině a půl. Je to opravdu ten typ mobilního zařízení, které chceme? Z tohoto úhlu pohledu je celkem pochopitelné, jak mohly netbooky tak rychle prorazit.

Co na to osobní počítač?

Výběr přenosného počítače je tedy spíše hledáním vhodného kompromisu. To stolní počítač kompromisy dělat nemusí. Tím, že odpadá otázka baterie a hmotnosti, si každý může vybrat podle své chuti. A navíc je tu možnosti postupného dovybavení, takže investice nemusí být jednorázová.

Jistou nevýhodou může být spotřeba, na kterou se dnes hledí mnohem přísněji než kdy předtím. Proti notebookům si stolní PC vezme minimálně dvakrát tolik, za které však dostanete něco navíc. Tak například monitor. Srovnávat obrazovky notebooků a stolních počítačů jde jen stěží. Barevný rozsah, homogenita podsvícení, kontrast, rozsah regulace jasu, to vše bude lepší u stolního PC. A co víc, můžete si nezávisle na počítači vybrat, zda chcete monitor s lesklou či matnou úpravou.

Ani stolní počítač nemusí nutně znamenat konec mobility uživatele. S ohledem na možnosti současných telefonů není problém s sebou nosit poštu a mít možnost procházet web. Už dávno není problém kapacita paměti telefonu, prohlížeče se také zásadně zlepšily, a i webové stránky bývají ve verzi pro mobilní zařízení. Tím vlastně přebírají mnohé vlastnosti netbooků.

Temná strana počítače

Občas se v tisku objeví zprávy, že některá škola či universita chce využívat notebooky k výuce. Mě osobně ta představa děsí k smrti. Představa dětí mžourajících šest hodin denně do obrazovky ve škole, a potom ještě dalších šest doma.

Stačí si jen uvědomit, že z papíru čte lidské oko o 20 procent rychleji než z monitoru. To budeme základní povinnou docházku rozšiřovat o jeden rok? A co opisování úkolů? Jednoduché kopírování pomocí kláves Ctrl+C a vložení Ctrl+V? Pokud chceme vychovat generaci závislou na informačních technologiích, není lepšího přístupu.

Foto: Cray.com, Novinky

Superpočítače mají svou budoucnost jistou, co ale stolní počítače?

Co bude dál?

Myslíte, že budou stolní počítače zcela vytlačeny přenosnými? Určitě nebudou. Zas tak dobrý koncept notebooku, jak jej dnes známe, není. Pokud se skloubí výhody netbooku a notebooku a vymizí jejich negativní stránky, mohou přenosné počítače výrazně překonat ty stolní co do počtu. Jenže jako domácí centrum zábavy se jen tak neprosadí. V tomto směru mají šanci PC přetlačit spíš herní konzole, které se od nich mimochodem zas tolik neliší.

Popularita notebooků bude klesat a stoupat hlavně s využitím internetu. Chcete být co nejčastěji na Facebooku i když jedete na dovolenou? Musíte mít notebook. Sociální sítě všeobecně posilují postavení notebooků. Jde především o dámy, které by jinak o počítač neměly ani zájem. Co se tedy stane, až budou podobné služby dobře dostupné přes mobilní telefon? Odpověď se přímo nabízí.

Anketa

Jaký typ počítače používáte nejčastěji?
Stolní PC
25 %
Notebook
25 %
Netbook
25 %
Nettop
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 73901 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám