Hlavní obsah

Při protestech v Londýně zahynul demonstrant

Londýn
Aktualizováno

Zhruba třicetiletý účastník protestů zahynul ve středu večer v Londýně na protikapitalistické demonstraci. Demonstrant zkolaboval a přestal dýchat asi ve 20:30 SELČ nedaleko sídla centrálního britského finančního ústavu Bank of England, uvedla agentura Reuters s odvoláním na britskou policii. V Londýně se ve čtvrtek koná summit největších světových ekonomik G20. Při protestech bylo zatčeno 63 lidí, uvádí AFP.

Foto: Andrew Winnig, Reuters

Zraněný účastník demonstrace proti summitu G20 v Londýně dostává v sanitním voze srdeční masáž.

Článek

Příčina smrti protestujícího není zatím známa. Reuters s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že šlo zřejmě o zdravotní komplikace.

Policie a londýnská záchranka uvedly, že je zavolal jeden člověk účastnící se demonstrací. Zkusili muže resuscitovat navzdory tomu, že na ně demonstranti v jednu chvíli házeli lahve. Policisté  muže proto přenesli za kordon, kde se ho před příjezdem záchranářů pokusili oživit. Sanita ho pak převezla do blízké nemocnice, kde lékaři konstatovali smrt. Podle DPA zemřel demonstrant v sanitce při převozu. Zatím není jasné, jak, proč a kdy zahynul. Případ se vyšetřuje.

Divoké protesty

Už předtím bylo několik lidí zraněno, když se demonstranty snažil u Bank Of England zastavit policejní kordon a natlačil je proti zátarasům. CNN ukázala ve svém zpravodajství, jak se postupně protesty radikalizovaly a umírnění demonstranti s politickými transparenty, odsuzujícími finanční politiku a propouštění, se dostali do pozadí.

Foto: Andrew Winnig, Reuters

Zraněný účastník demonstrace proti summitu G20 v Londýně dostává v sanitním voze srdeční masáž.

Zraněný účastník demonstrace proti summitu G20 v Londýně dostává v sanitním voze srdeční masáž.

FOTO: Andrew Winnig, Reuters

Na jednom záběru mladík zřetelně inspirovaný Iráčanem Muntadarem Zajdím, který hodil botu na bývalého amerického prezidenta Bushe, mrštil botou přímo na plexisklový štít policisty. Ten vyběhl, vrhl se na něj a celá řada policistů se pokusila zatlačit demonstranty, než se zase stáhli. V davu mezitím propukla panika.

Poté demonstranti zaútočili na jiný peněžní ústav a rozbili výlohy Royal Bank of Scotland. Při několika potyčkách s policií bylo zatčeno 63 lidí.

Finanční centrum britské metropole zaplnily ve středu podle policie čtyři tisíce demonstrantů včetně radikálů. V City před čtvrtečním summitem G20 protestovaly proti současnému finančnímu řádu.

V Londýně se ve čtvrtek sejdou hlavy států skupiny největších světových ekonomik G20 a budou se snažit nalézt společný přístup k řešení světové krize. Summitu, který hostí britský ministerský předseda Gordon Brown a který je první zahraničněpolitickou příležitostí pro amerického prezidenta Baracka Obamu, se účastní také český premiér Mirek Topolánek jako zástupce předsednické země Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám