Hlavní obsah

Světová ekonomika se z recese dostane na konci příštího roku

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Lídři skupiny dvaceti nejvyspělejších zemí světa G20 se zřejmě shodnou na tom, že světová ekonomika se vrátí k růstu zřejmě až na konci příštího roku. Předpokládají, že tomu výrazně napomohou podpory bankám a pomoc Mezinárodního měnového fondu (MMF). Plyne to z návrhu komuniké, které zveřejnil list Financial Times.

Foto: Juan Medina, Reuters

S ohledem na nadcházející schůzku G20 se demonstruje po celé Evropě. Protesty pořádají lidé v Berlíně, Londýně i Madridu.

Článek

V navrhovaném textu se píše o tom, že nynější výdaje na pomoc ekonomikám zvýší světovou produkci o více než dva procentní body a vytvoří celosvětově přes 20 miliónů pracovních příležitostí.

Lídři G20 se scházejí v Londýně ve čtvrtek. Na jednání přijede mimo jiné i americký prezident Barack Obama, který bude hájit postoj USA k řešení problémů. Nejvyšší představitelé mají mluvit právě o roli regulace, protekcionismu a pomoci mezinárodnímu obchodu. Očekává se, že se střetnou dva pohledy, americký, který navrhuje výraznou státní pomoc, a kontinentální.

USA tlačí na větší podporu evropských zemí. Ty ale tvrdí, že to, co zatím udělaly, stačí. Patrné je to například u problémových automobilek - USA jsou ochotny dát peníze General Motors (GM), která stojí na pokraji krachu. Tlačí ale na to, aby jejím společnostem působícím v Evropě (například Saab nebo Opel), daly peníze tamní vlády. Ty to však odmítly.

Evropští představitelé kritizovali například program Buy America, který vyzýval Američany, aby kupovali domácí výrobky. Ten Obama nakonec zmírnil. I tak bude ale v Evropě zřejmě čelit tlaku, aby nevytvářel obchodní bariéry. Obama zřejmě bude muset vysvětlit i svůj postoj k oživení vztahů s Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám