Hlavní obsah

ODS za trest vyloučila Tlustého z poslaneckého klubu

Praha

Vlastimil Tlustý, který v úterý ve Sněmovně pomohl opozici prosadit vyslovení nedůvěry vládě, byl ještě týž večer vyloučen z poslaneckého klubu ODS. Občanští demokraté ho chtějí vyloučit i ze strany stejně jako nezařazeného Jana Schwippela, sám loni klub ODS opustil.

Foto: Perr Horník, Právo

Vlastimil Tlustý

Článek

"Poslanecký klub považuje společné hlasování s komunisty a socialisty pro nedůvěru vládě vedené ODS za neslučitelné s členstvím v ODS a doporučuje výkonné radě, aby podnikla veškeré kroky směřující k vyloučení poslanců Vlastimila Tlustého a Jana Schwippela z Občanské demokratické strany," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

"Neumí nic jiného než vylučovat a zastrašovat," reagoval Tlustý. "Neproběhlo vůbec žádné jednání mezi představiteli vedení strany, klubu, žádné," dodal. Prý ani nevěděl, že se večer nějaké jednání klubu uskuteční, a tak tam ani nešel a jeho jednání se neúčastnil.

Neumí nic jiného než vylučovat a zastrašovat
Vlastimil Tlustý, poslanec ODS

Ministr vnitra Ivan Langer řekl, že výkonná rada vyzve příslušná místní sdružení, aby poslance vyloučila. "Já věřím, že hlasování s komunisty a sociálními demokraty proti vládě je argument pro ukončení členství, které snad nikdo nemůže zpochybnit," uvedl Langer. Tlustého již jednou jeho místní organizace v Rakovníku podržela přes nátlak širšího vedení strany.

Při hlasování o nedůvěře se v úterý k opozici připojili i čtyři poslanci, kteří byli zvoleni na kandidátkách koaličních stran, díky nim získala potřebných 101 hlasů. Proti kabinetu hlasovali Schwippel a Tlustý a bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Opozici se podařilo vyslovit nedůvěru vládě poprvé v historii samostatné České republiky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Topolánkova vláda padla

Opozici se v úterý na pátý pokus podařilo sesadit koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS). Při hlasování na mimořádné schůzi Sněmovny opoziční strany ČSSD...

Výběr článků

Načítám