Hlavní obsah

Klaus mluvil na sjezdu ČSSD osm minut, osmkrát mu zatleskali

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pátek vystoupil na sjezdu ČSSD, ve svém proslovu vyzval politiky k jednotě při hledání východisek z krize a varoval před jejím zneužíváním v politickém boji. Vyhnul se komentáři k úternímu sněmovnímu hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

Článek

Klaus byl jako první prezident v polistopadové éře, který navštívil sjezd ČSSD, přijat sociálními demokraty vřele, během jeho osmiminutového proslovu zaznělo osm potlesků.

Na úvod projevu Klaus připomněl, že přijal pozvání navzdory tomu, že jej sociální demokraté při poslední volbě prezidenta nepodporovali. Podle něj to poukazuje na demokratický charakter státu, kde se mohou střetávat různé politické síly. I za to sklidil od delegátů potlesk.

Nezneužívejte krizi v kampani, řekl Klaus

Klaus nepřímo vyzval ČSSD, aby zastavila svoji alarmující taktiku při řešení hospodářské krize. "Apeluji jak nalevo tak napravo, aby žádná ze stran nezneužila obav občanů z komplikující se hospodářské situace. Mohlo by to přinést sice krátkodobý volební úspěch, ale ohrozilo by to dlouhodobý cíl - budování důvěru ve stát a v jeho schopnost nalézat východiska z potíží," uvedl prezident a označil současnou krizi za krizi důvěry.

Nepředhánějme se v líčení katastrofických zpráv a scénářů, které ve veřejnosti vzbuzují skeptická očekávání, a tím se na prohlubování hospodářského poklesu významně podílejí.
Prezident ČR Václav Klaus

"Právě sem směřuje má výzva, s níž se u jednání chci obrátit nejen na vás, ale i na všechna soupeřící politická uskupení v naší zemi. Nepředhánějme se v líčení katastrofických zpráv a scénářů, které ve veřejnosti vzbuzují skeptická očekávání, a tím se na prohlubování hospodářského poklesu významně podílejí," řekl Klaus. Potlesk tentokrát nesklidil.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem na sjezdu strany.

:. Prezident Václav Klaus se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem na sjezdu strany.

FOTO: Petr Horník, Právo

V době krize by politici měli podle jeho slov projevit "ducha svornosti“ při hledání východisek ze složité hospodářské situace. "Měli bychom při hledání východisek z krize hledat společného jmenovatele a během toho se oprostit od malicherností, nevraživosti či politikaření, které jsou tak typické pro politické síly u nás,“ řekl Klaus.

Zároveň ale zdůraznil, že vnitropolitický boj je přirozený. "Nevolám po tom, aby bylo u nás zastaveno v době krize či českého předsednictví běžné politické zápolení. Takové moralizující výzvy by byly nejen plané, ale i zbytečné. Zápas stran v pravolevém spektru je přirozený a může být i při hledání východisek plodný,“ vysvětlil.  

K pokusu ČSSD sesadit vládu se nevyjádřil

"Nemíním z tohoto místa komentovat poslední aktuality naší politické scény,“ řekl Klaus. Na jeho vyjádření přitom čekali hlavně někteří nespokojení poslanci z řad koalice, kteří se ještě nerozhodli, zda v úterý ve Sněmovně podpoří kabinet při hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.  

"K tomu žádné silácké výroky dělat nechci. Také to není úkolem prezidenta. Prezident to má nechat na našem parlamentu, tam se v Poslanecké sněmovně tyto věci odehrávají. Nebudu kibicovat tak, že budu přidávat polínko na jednu či druhou stranu,“ řekl Klaus novinářům po projevu na dotaz týkající se úterní mimořádné schůze Sněmovny, na které se ČSSD pokusí shodit vládu.

"Prezident nemá volat po anarchii a permanentní revoluci a padání vlád na straně jedné. Na druhé straně druhé prezident také cítí nebo necítí, že ta vláda, která existuje, je vládou, se kterou on se identifikuje. A já myslím, že vy všichni dobře víte, že s vládou, kde sedí páni Bursíkové a nebudu jmenovat radši některé další, tak to zase tak úplně pro mě nejmilejší není,“ dodal Klaus.

Prezident jednal čtvrt hodiny s Paroubkem

Klaus odpovídal na dotazy novinářů po zhruba čtvrthodinové schůzce s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, která následovala po projevu. Podle prezidenta to bylo setkání u kávy, kdy prohodili pár slov o tom, že hlava státu poprvé navštívila sjezd, bavili se také o tenise. 

"Myslím, že to byl projev ústavního a nadstranického prezidenta a jsem tomu rád,“ komentoval pak Paroubek prezidentův projev. Na otázku, co říká tomu, že si Klaus do ČSSD rýpnul, řekl: "Nevšiml jsem si toho. Možná, že jsem přehnaně velkorysý a nezdá se mi to“.

"Protože jsem hodný, jak vidíte, a chovám se zdvořile a tak by to mělo být. A jak řekl pan předseda, nadstranický,“ komentoval pak s úsměvem Klaus fakt, že mu delegáti tleskali mnohem více a častěji, než třeba při všech projevech představitelů ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám