Hlavní obsah

Šílený střelec z Alabamy měl seznam nenáviděných lidí

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Geneva

Muž, který ve středu na různých místech Alabamy zastřelil deset lidí včetně členů své rodiny, měl seznam nenáviděných osob. Američtí vyšetřovatelé ho našli u něj doma. Z vyšetřování také vyplynulo, že muž kdysi pracoval u policie.

Foto: Handout, Reuters

Michael Kenneth McLendon na snímku z roku 1999

Článek

Osmadvacetiletý Michael McLendon zastřelil svou matku a psy, dům zapálil a pak se vydal vraždit do dalších i do dvou dalších měst podél hranice s Floridou. Nakonec v kovodílně, kde kdysi pracoval a která byla od jeho domova vzdálená necelých 40 kilometrů, zbraň obrátil proti sobě.

Zastřelil nejen svou babičku, strýce, bratrance, ženu zástupce šerifa a jejich půl druhého roku starou dceru, ale také náhodné chodce. Jen při první přestřelce s policí vypálil třicet ran. Stál proti němu i šerifův zástupce Josh Myers, jenž nevěděl, že McLendon už mezitím zastřelil jeho blízké. Celkem střelec vypálil na dvě stovky ran.

„Našli jsme seznam lidí, s nimiž spolupracoval a kteří mu ukřivdili,“ uvedl po prohlídce McLendonova domu místní prokurátor Gary McAliley. Podle něj bylo na seznamu množství jmen, včetně bývalých zaměstnavatelů McLendona a jeho matky.

Ve čtvrtek stanice CNN uvedla, že McLendon v minulosti ve městě Samson, kde zabil nejvíc lidí, v roce 2003 krátce pracoval jako policista. Brzy ale skončil, protože nesplnil podmínky výcviku.

Masakr v Alabamě

Středeční masakr byl největším v dějinách státu Alabama. Následoval po činu Westleyho Harrise na jihu státu v roce 2002, při němž Harris zastřelil šest členů rodiny své 16leté přítelkyně. V roce 2005 by za to odsouzen k trestu smrti.

Stále nejsou známy bezprostřední motivy McLendonova tažení. „Byl v depresi kvůli práci, ale zatím to nejsme schopni nějak specifikovat,“ uvedl Barry Tucker z týmu vyšetřovatelů. Prokurátor McAliley místním novinám řekl, že vrah pravděpodobně čin nějaký čas plánoval. Policie u něj nalezla tucty krabic s municí a další vojenské a lékařské předměty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám