Hlavní obsah

AI: Hamás v pásmu Gazy brutálně perzekuuje opozici

– GAZA
Novinky, rei

Bezpečnostní složky palestinského hnutí Hamás v pásmu Gazy tvrdě potlačují jakoukoliv opozici. Ve své zprávě na to v úterý upozornila mezinárodní organizace za lidská práva Amnesty International (AI). Kampaň Hamásu označuje jako brutální.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Příslušník bezpečnostních sil Hamásu

Článek

Oběťmi útoků a zastrašování jsou podle AI i političtí oponenti a kritikové, které Hamás viní z kolaborace s Izraelem. Výjimkou podle AI není ani svévolné zabíjení a mučení členů opozice. Amnesty se v tvrzení se odvolává na množství svědeckých vypovědí z řad bývalých příslušníků bezpečnostních sil palestinské samosprávy a sympatizantů hnutí Fatah, kteří mají domácí vězení.

Praktiky podle zprávy začaly s izraelskou vojenskou ofenzívou v pásmu Gazy 27. prosince a pokračují i po stažení vojsk a dohodě o klidu zbraní.

"Ozbrojenci Hamásu zastřelili nejméně dvě desítky mužů, mnoha dalším prostřelili kolena nebo jim způsobili další zranění, která mají za následek trvalou invaliditu. Dochází také k surovému bití, při kterém napadení utrží mnohačetné zlomeniny, ozbrojenci používají i další způsoby mučení,“ uvedla AI s tím, že většinu obětí složky Hamásu unášejí přímo z jejich domovů.

Někteří lidé prý byli zastřeleni přímo v nemocnicích, kde se léčili ze zranění způsobených izraelským bombardováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám