Hlavní obsah

VIDEO: Francii a Španělsko zasáhla vichřice: mrtvých přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ
Aktualizováno

Vichřice, která se přehnala přes sever Španělska a jih Francie, si od pátku vyžádala nejméně sedm obětí, podle některých informací ale až 13. K největšímu neštěstí došlo v sobotu u Barcelony, kde si zřícení střechy sportovní haly vyžádalo životy čtyř dětí, nejméně devět dalších bylo zraněno, jedno těžce. Ve Španělsku zahynuli při orkánu ještě další dva lidé, ve Francii jeden.

BEZ KOMENTÁŘE: Francii a Španělsko zasáhl orkánVideo: ČTK

 
Článek

Při tragédii u Barcelony se zhroutila střecha sportovní haly v obci Sant Boi de Llobregat a zavalila 20 až 30 dětí uvnitř. Při nehodě zahynuly tři děti, další vážně zraněný chlapec zemřel po převozu do nemocnice, uvedl španělský server La Vanguardia. Podle něj bylo dalších devět zraněných dětí převezeno byly do nemocnic v okolí.

Hasiči se propracovávají sutinami spadlé střechy sportovního centra, pod níž zemřely čtyři děti.foto: Reuters/Albert Gea

Oběťmi jsou členové dvou baseballových družstev, kteří měli sehrát zápas na vedlejším hřišti. Před vichřicí se ale schovali do sportovní haly, jíž se v tu chvíli zřítila střecha a částečně i zdi, uvedla agentura DPA. Budova byla postavena před 25 lety a podle místního starosty byla v dobrém stavu.

První obětí vichřice, která místy dosahovala rychlosti až 200 kilometrů v hodině, se již v pátek večer stala v centru Barcelony dvaapadesátiletá chodkyně, kterou zavalila zeď. Dnes poblíž Luga na severozápadě Španělska zahynul policista, na něhož spadl strom, když se snažil ze silnice odstranit spadané větve. První oběť ohlásila i Francie. Stal se jí řidič, na jehož vůz se zřítil strom. Podle sdělovacích prostředků šlo o nejhorší bouři za uplynulých 15 let.

Kvůli větrům, které dosahovaly rychlosti až 173 km v hodině, muselo být ve Francii uzavřeno několik letišť, včetně letiště v Bordeaux, a zastavena železniční doprava. Desítky silnic zablokovaly spadané stromy a sutiny.

.:Trojice mužů si navzájem pomáhá ve větru o rychlosti 150 km/h, aby se dostali do úkrytu ve španělském San Sebastiánu.foto: ČTK/AP

Asi 1,2 miliónu obyvatel byly přerušeny dodávky elektřiny. Do potíží se u francouzského pobřeží dostal i tanker společnosti Gaz de France. Mluvčí firmy však ubezpečil, že loď je pod kontrolou. Úřady vyzvaly obyvatele jihozápadních regionů Francie, aby nevycházeli ze svých domů či bytů.

Záchranář prořezává strom, který vyvrátil silný vichr na ulici v Saint-Jean-de-Luz na jihozápadě Francie.foto: ČTK/AP

Ve Španělsku se kvůli vichřici ocitlo na 700 000 lidí bez elektřiny a ve městě Gandía jižně od Valencie se zřítily střechy školy a jednoho bazénu. Nikdo ale nebyl zraněn. Španělské úřady varovaly obyvatele před chozením na pobřeží, o které se rozbíjejí až osmimetrové vlny.

Výkyvy počasí dnes pronásledovaly také Německo, kde si sněhové bouře, vichřice a náledí vyžádaly dva životy a způsobily řadu dopravních nehod.

V Hesensku se na náledí srazily dva vozy, přičemž zemřel čtyřicetiletý muž. V Bádensku-Württembersku zahynul sedmdesátiletý muž, na kterého spadla vrata stodoly, která vichřice vytrhla z pantů. Na namrzlých německých silnicích se odehrála řada dopravních nehod, většinou však s lehčími následky.

Výběr tragických bouří v Evropě
Prosinec 1999 - Vichřice Lothar a vydatné srážky, které postihly Francii, Švýcarsko a Německo, si vyžádaly nejméně 115 mrtvých a stovky raněných.
Květen 2000 - Pět mrtvých a dvacet zraněných si vyžádala prudká vichřice, jež postihla Nizozemsko, Belgii a sever Německa.
Leden 2001 - Jedenáct osob zabila bouře ve španělské části Pyrenejí.
Červenec 2001 - Více než deset mrtvých a desítky zraněných si vyžádaly prudké bouře doprovázené lijáky, které postihly Francii, Itálii a Německo.
Říjen 2002 - Řadu zemí, hlavně Rakousko, Německo, Slovensko a Polsko, postihla vichřice, která usmrtila tři desítky lidí.
Leden 2005 - Dvoudenní bouře Erwin přinesla v Irsku, na britských ostrovech, v Dánsku a na západě Švédska smrt 18 lidem.
Leden 2007 - V několika evropských zemích včetně ČR připravila větrná smršť Kyrill o život nejméně 48 lidí.
Únor-březen 2008 - Tlaková níže Emma, provázená silným větrem a srážkami, postupovala Evropou směrem na východ a vyžádala si 12 lidských životů - také v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám