Hlavní obsah

VIDEO: Chirurgové provedli unikátní transplantaci znetvořeného obličeje

Novinky, CNN, ČTK, BBC, jky, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CLEVELAND

Clevelandský tým lékařů provedl před dvěma týdny transplantaci obličeje od mrtvé dárkyně, která trvala 22 hodin. Lékaři o tom informovali ve středu s tím, že se pacientka zdárně zotavuje a nejsou žádné signály, že by tělo transplantát odmítlo. Jde o první operaci tohoto druhu v USA a celkem čtvrtou na světě, dvě byly provedeny ve Francii a jedna v Číně.

Článek

Osm odborníků ženě transplantovalo kosti, svaly, cévy a nervy, které napojili na tkáně ženy. Obličej byl nahrazen z 80 procent tkání od mrtvé dárkyně, od níž pochází nos, ústa a ret. Z původní tváře pacientce zůstalo pouze čelo, horní víčka, spodní ret a brada.

Žena při úrazu z před několika let přišla o oko, většinu nosu a horní čelist. Sama nemohla ani jíst a měla i problémy s dýcháním. Nic necítila nosem a nevnímala ani chuť. Úsměv byl něčím, o čem si mohla nechat jen zdát. Nechtěla vycházet na ulici, protože se jí lidé báli. 

Žena zatím nemůže mluvit

Pacientka se po operaci zotavuje. Podle lékařů operace proběhla dobře a zatím se neukázalo nic, co by naznačovalo, že organismus cizí tkáň odmítl. Celý život však bude muset brát léky potlačující imunitní reakci.

Žena zatím ještě nedokáže mluvit a s lékaři komunikuje pomocí psaní. "Musím říct, že je velmi šťastná, když si přejede rukama po obličeji a cítí, že má znovu nos a čelist," řekla na tiskové konferenci vedoucí chirurgického týmu Maria Siemionowová. Hlavně je ráda, že opět má čich.

:. Clevelandští lékaři při transplantaci obličejefoto: ČTK/AP

První operace byla ve Francii

Prvenství v transplantaci obličeje si před třemi roky připsali francouzští lékaři. Isabelle Dinoireové byl nahrazen nos, ústa, brada a okolní tvář, které jí ukousl její pes, když se ji snažil probrat poté, co se předávkovala léky při sebevraždeném pokusu. Rok po operaci pacientka mohla vést poměrně normální život.

Letos v listopadu si ale Dinoireová v britském deníku Daily Telegraph postěžovala, že jí stále dělá problémy vyrovnat se s tím, jak vypadá. Očekávala totiž, že její nová tvář bude podobnější té původní.

V Číně transplantovali obličej muži, kterého napadl medvěd. Číňan bránil před medvědem svou ovci. Třetím člověkem, jemuž transplantovali obličej, byl Francouz znetvořený genetickou mutací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám