Hlavní obsah

Zběsile humorné novince Coenů vládne Brad Pitt

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černočerná, absurdní i trochu chaotická komedie od bratrů Coenů Po přečtení spalte několikrát spolehlivě rozesměje a opět zaměstná lačné fanoušky této tvůrčí dvojice rozebíráním typicky coenovských postav a motivů. A kromě toho - ještě nikdy nebyl Brad Pitt tak roztomilý jako v roli omelírovaného přiblbla z posilovny.

Článek

Coenové nabídli chytře udělaný film o blbých lidech (slovo hloupý nestačí, postavy Po přečtení spalte jsou totiž skutečně Blbé s velkým B). Film, ze kterého si vlastně nic zásadního neodnesete a ani ho nenapíšete nad Fargo v žebříčku 3 nejlepší filmy od Coenů (ne, vy tam fakt nemáte Fargo?), ale zasáhne zlým a stále odzbrojujícím humorem.

Scénář Po přečtení spalte je lehce šílený. Začne vyhozením jednoho analytika CIA (John Malkovich). Ten se rozhodne, že sepíše paměti, zatímco jeho manželku Katie (Tilda Swintonová) vesele prohání frajírek Harry Pfarrer (George Clooney), který loví své "oběti" na internetu a ve sklepě vyrábí poněkud děsivé zařízení k sexuálnímu uspokojení.

:.Harry se svým úchylným vynálezem ve sklepě

Nešťastnou náhodou se jisté informace CIA dostanou z analytikova počítače do rukou Lindy (Frances McDormandová) a Chada Feldheimera (Brad Pitt), dvou zaměstanců posilovny, kteří mohou kandidovat na pár nejpitomějších filmových postav a současně na pár s nejlepším hereckým výkonem. Ti dva se rozhodnou stát vyděrači a nakonec jednají s ruskou ambasádu, kde Linda nezapomene ruského kulturního atašé (pravděpodobně agenta) upozornit, ať se rozhodne rychle, protože má ještě rande.

Useknutý scénář

Dialogy Lindy a Chada nebo drobné etudy samotného "piťáka" vybaveného žvýkačkou, mp3 přehrávačem a otřesným melírem, povyšují film o padesát procent. Také obsazení Clooneyho a Malkoviche je dokonalé.

:.Linda si potřebuje vydělat na plastickou operaci, tak proč neprodat nějaká data Rusům?

Scénář ovšem dokonalý není. Pocit jisté zmatenosti se ještě dá vydržet, ale když najednou polovina aktérů umře a přijde rychlý konec, nelze se vyhnout pocitu, že jsme se o postavách ještě něco zásadního měli dozvědět. Zábava to ale byla a odejít v dnešní době z kina jen s mírnými rozpaky je ještě pěkný výsledek.

:.Harry našel v domě nevítaného návštěvníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám