Hlavní obsah

Model polských maturit je českému dost podobný

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Polsku probíhají státní maturity od roku 2005. V porovnání s českým modelem chystaných maturit jsou oba systémy dosti podobné. Některé rozdíly české studenty potěší, jiné možnosti polských maturit jim budou pravděpodobně chybět.

Článek

Záměr zavést do systému vzdělávání společnou maturitu se v obou zemích objevil v 90. letech. Jeho uvedení do života provázejí podobné peripetie: v obou zemích byl termín zavedení "ostrého" spuštění společných maturit několikrát odkládán, a ani v jedné zemi neproběhly bez komplikací tzv. "maturity na zkoušku." Zatímco v Polsku již nová, společná maturita běží, v ČR bude zavedena v roce 2010.

Jak se české maturity budou lišit od polských?

Podobnost, která nepřekvapí, je ve skladbě maturitních předmětů. Základem je v obou zemích rodný jazyk, další předměty pak následují podle výběru žáka. V Polsku se nelze vyhnout povinné maturitě z cizího jazyka, zatímco česká maturita to až do konce roku 2011 umožňuje.

Polské maturity jsou štědřejší v počtu volitelných předmětů. Maturovat tam můžete také z dějin hudby, filozofie, latiny a antické kultury, nebo třeba z taneční vědy. Je to vstřícný krok vůči okrajově vyučovaným oborům – taneční vědu si v roce 2008 vybralo ke zkoušce pouze 0,03 % studentů, dějiny hudby pak alespoň 0,2 % studentů. Informatika, v Polsku již do maturit zavedená, bude v ČR zkoušena až od roku 2012. S ohledem na specifické podmínky zahrnují polské zkoušky více jazyků národnostních a etnických menšin.

V povinné části mají čeští studenti dva a od roku 2012 tři předměty, v nepovinné části si mohou zvolit jeden až tři předměty. Totožný, 3+3 model, je používaný také v Polsku. Je však třeba dodat, že čeští studenti kromě dvou či tří povinných předmětů společné části maturity skládají povinně ještě 2-3 zkoušky profilové části zkoušky, která je plně v kompetenci vedení škol. Tu v Polsku jen na některých školách zastupuje zkouška odborná - egzamin zawodowy.

Český maturant tedy může v krajním případě maturovat až z devíti různých předmětů. Pro Poláky je ale harmonogram zkoušek o něco výhodnější, neboť umožňuje změnit volbu předmětu a úrovně obtížnosti zkoušky až do počátku února, zatímco čeští studenti se musí rozhodnout již na konce října předcházejícího roku.

Uspěje přibližně 80 % maturantů

V roce 2010 bude v Polsku zavedena povinná maturita z matematiky. V ČR se tak nakonec po diskusích nestane, student si volí mezi cizím jazykem a matematikou, od roku 2012 mezi společensko-vědním základem, informatikou či matematikou. Jakýkoliv z těchto předmětů však může být pro žáka povinný, pokud o tom rozhodne vedení školy a poskytne tuto informaci již v rámci přijímacího řízení.

V přehledové zprávě, vydané v Polsku k maturitní zkoušce v roce 2008, se o tamějších maturitách mluví jako o zkoušce, ve které lze relativně snadno uspět, ale obtížné je uspět v ní dobře. Co to konkrétně znamená? V roce 2008 uspělo z maturantů 79 % uchazečů, v některých školách však bylo procento úspěšnosti podstatně nižší – např. pouze 67 % u technicky orientovaných středních škol, a ještě výrazně nižší u nadstavbových škol.

Ve městech nad 100 tisíc obyvatel byla úspěšnost při maturitní zkoušce 81 %, na vesnických školách pak pouze 65 %. 11% zkoušených letos neuspělo v jednom z předmětů a muselo jej v srpnu opakovat. Zajímavé je zjištění, že ze soukromých škol uspělo pouze 58 % maturantů, zatímco z veřejných škol 80 %.

Termín opravných zkoušek se liší

České maturity počítají s jediným náhradním a opravným termínem – v září. V Polsku jsou tyto termíny dva. Náhradní termín, na počátku června, je určen např. žákům, kteří byli v době zkoušek nemocní. Dobře připravené žáky proto neochudí o leckdy poslední školní prázdniny, nemluvě o možnosti si případně zkoušku ještě v témže roce zopakovat, pokud by v prvním pokusu neuspěli. Opravný termín pro neúspěšné následuje v srpnu každého roku.

Velkou otázkou jsou maturity na zkoušku. Ty jsou v Polsku organizovány každý rok, CERMAT prozatím připouští pouze tzv. maturitní generálku v roce 2009. Umožnit maturitu na zkoušku jen někomu, to zavání zvýhodněním prvního ročníku „nových maturantů.“ Bude proto zajímavé sledovat další vývoj.

Reklama

Výběr článků

Načítám